Samen zorgen we voor een Sjwan Meas

Sjwan Meas is zwerfafval de baas

Al jaren zetten Truus Smeets, Jo Janssen en elf anderen zich in om het zwerfafval in Meers op te halen. “Klagen helpt niet. Zelf oprapen wel”, vertelt Jo. Ondertussen hebben elf mensen zich aangesloten bij de werkgroep Sjwan Meas. “Want samen bereik je meer dan alleen”. Truus en Jo vertellen hun verhaal.

Al wandelend kwam Truus op het idee om zwerfafval op te ruimen. Op bepaalde plekken werd er rommel achter gelaten die niet werd opgeruimd. Ze haalde één winkeltas zwerfafval op die, na een mailtje, door de gemeente werd opgehaald. Om haar initiatief te steunen, kreeg ze van de gemeente handschoenen en een afvalknijper. Tijdens een bijeenkomst van DOP Meers ontdekte ze dat haar buurman er hetzelfde over dacht: “Klagen over zwerfafval helpt niet. Zelf oprapen wel”.

“Samen bereik je meer dan in je eentje”

Samen hebben ze het plan verder uitgewerkt. “We hebben ons initiatief toegelicht bij de Algemene Dienst. Daar hebben we toestemming gekregen om de rest van de uitrusting aan te schaffen.” Ondertussen bestaat de groep uit dertien personen. “Samen bereik je immers meer dan in je eentje, niet waar? Wij doen dit werk onder het motto: weg is weg. Samen zorgen we voor een leefbaar dorp. We zijn blij dat er meer inwoners hetzelfde denken over zwerfafval. En dat we dit samen aanpakken.” In de beginjaren werden er zo’n 120 zakken zwerfval opgehaald per jaar. Inmiddels zijn het er ongeveer tien per keer. Met Carnaval als toppunt met 20 tot 25 zakken afval op één dag.

“We hopen op betrokkenheid van de inwoners”

Sjwan Meas onderhoudt de bebouwde kom van Meers, de Veldschuur en het groene gebied rondom het dorp tot aan de kanaalbrug naar Stein en tot de autowegbrug in Elsloo. “We gaan ongeveer eens per maand op pad. Het afval wordt op één plek verzameld en vervolgens door de gemeente opgehaald. Gelukkig zijn steeds meer inwoners van Meers alert op zwerfafval. Daarnaast hopen we dat wij als werkgroep in de toekomst overbodig zijn. We hopen dat iedereen zich betrokken voelt om zijn eigen afval op te ruimen.”

Meer weten over afval in de gemeente Stein? Neem dan een kijkje op onze afval pagina.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen