Een voorbeeld voor iedereen

De kracht van vrijwilligerswerk

De liefde heeft Katja Yukhnovich van Wit-Rusland naar Nederland geleid. Op eigen initiatief is ze bij het Streekmuseum Elsloo als vrijwilliger gaan werken. “Ik wilde graag meer leren over Elsloo en haar geschiedenis”, vertelt ze. Onder de hoede van Maria Heijen is ze hier aan de slag gegaan. Er ontstond meteen een mooie klik.

In het Streekmuseum Elsloo maak je bij binnenkomst een reis door de tijd. In de jaren vijftig keuken vertelt Katja over de kernramp in Tsjernobyl. Van haar elfde tot haar zeventiende verbleef ze door Stichting Tsjernobyl elke zomer één maand in Nederland. Jaren later was ze getuige van de bruiloft van de dochter van het gastgezin waar ze jaarlijks verbleef. Hier ontmoette ze haar huidige vriend. Tweeëneenhalf jaar later is ze in Nederland komen wonen.

“Er is geen betere manier om een plaats te leren kennen”

Haar vriend liet haar snel kennismaken met Streekmuseum Elsloo. “Want er is geen betere manier om een plaats te leren kennen. Ik vond het erg interessant om meer te leren over de historie, de mensen en de omgeving van Stein”, vertelt Katja. Vanwege haar enthousiasme is ze gevraagd om als vrijwilliger in het museum te komen werken. “Op een donderdagochtend heeft ze meegedraaid en er ontstond vanaf het eerste moment een mooie klik”, aldus Maria. Katja ondersteunt bij diverse activiteiten van het museum, zoals bijvoorbeeld het bakken van spek met eieren voor (dementerende) bejaarden.

“Een voorbeeld voor iedereen in Nederland gaat wonen”

“Katja heeft nooit met de armen over elkaar gezeten. Toen ze hier twee maanden was, is ze meteen op zoek gegaan naar werk.” Maria vertelt dat Katja een voorbeeld is voor mensen die in Nederland komen wonen. Katja vult haar aan: “Ik zou mensen die in Nederland gaan wonen altijd willen adviseren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo kom je meteen onder de mensen en kun je de taal leren kennen. Het werk dat ik hier doe geeft mij een goed gevoel en het is een nuttige tijdsbesteding.”

Wilt u meer weten wat er allemaal te doen is in Stein op gebied van kunst, cultuur en recreatie? Kijk dan op: https://www.gemeentestein.nl/kunst-cultuur

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen