Wat maakt Stein voor Marianne Cals en Anita Lenssen?

"WijKerenshei biedt wijkbewoners ruimte voor talloze ontmoetingen"

In deze rubriek vertellen trotse inwoners van Stein wie ze zijn, wat ze doen en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Anita Lenssen (59) en Marianne Cals (71). Zij zijn als vrijwilliger actief voor de leefbaarheid en vitaliteit in de wijk Kerensheide.

Anita en Marianne wonen al lange tijd met genoegen in de wijk Kerensheide in Stein. Marianne zelfs al vijftig jaar. Zij is inmiddels met pensioen. Anita werkt als zelfstandig loopbaancoach. Beide vrouwen zijn vanaf de oprichting in 2016 actief bij WijKerenshei, vanaf 2019 een stichting. Anita is voorzitter, Marianne secretaris. Daarnaast is Marianne gastvrouw bij de inloopmiddagen die WijKerenshei organiseert.

Behoeften van bewoners

WijKerenshei zet zich in voor de leefbaarheid in Kerensheide en zorgt voor ontmoetingen en verbindingen tussen
wijkbewoners. Anita en Marianne dragen daaraan graag hun steentje bij. Anita: "Ik doe graag iets wat maatschappelijk
van belang is en vind het leuk om mensen met elkaar te verbinden. Daar krijg ik energie van." Marianne:
"Tijdens een wijkbijeenkomst polste de gemeente de behoeften in onze wijk. Ik voelde me meteen aangetrokken
tot het onderdeel 'zorg voor elkaar'. Ik sloot me aan om samen met de initiatiefnemer iets op touw te zetten."

Betekenis voor de wijk

WijKerenshei begon klein met ontmoetingsactiviteiten in een lokaal van Kindcentrum Bonjour, de vroegere basisschool Kerensheide. Tegenwoordig treffen wijkbewoners elkaar in de gezellige huiskamer van voormalig restaurant François. In en vanuit de huiskamer organiseren enthousiaste vrijwilligers diverse activiteiten. Marianne: "Elke maandagmiddag is er een wandeltocht met na afloop koffie en thee. Dinsdagmiddag is huiskamerinloopmiddag.
Bezoekers kunnen daar onder andere een spelletje doen en een praatje maken. Dan is er de gezellige 'prikgroep' die
wekelijks zwerfvuil ophaalt in de wijk. In eerste helft van 2023 wel 667 zakken vol! Een keer per maand is er voor liefhebbers 'vogels spotten' op de vroege vrijdagochtend. Tot slot bieden we nog burenhulp voor kleine klusjes." Anita: "De grote betrokkenheid van de vrijwilligers maakt dit burgerinitiatief van betekenis voor de wijk."

Sint Jozefkerk

Het liefst biedt WijKerenshei nóg meer aan. Anita: "De deelname aan onze activiteiten is groot en er sluiten zich nog steeds nieuwe bezoekers aan. Vanwege de beperkte huiskamerruimte kunnen we niet groeien. We verheugen ons daarom op de nieuwe, grotere ruimte in de Sint Jozefkerk waar straks zorgappartementen komen. Daar krijgen we een eigen huiskamer met kleine keuken en gaan we samenwerken met de bewoners van de kerk en andere wijkbewoners. Ik verwacht dat we op termijn een programma van vijf dagdelen kunnen aanbieden." Het enthousiasme van Anita en Marianne zegt genoeg over hun favoriete plek in Stein. "Kerensheide," roepen ze
in koor, "met de kerk als kloppend hart van de wijk."

Lees de hele Maaskentjer.

Maaskentjer nieuwsbericht November 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen