Wat maakt Stein voor Frans van Straaten

“De sociale betrokkenheid van Berg is een warm bad"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Frans van Straaten (60), een succesvolle beeldhouwer. Zijn beelden Dikke Dora en Het Gouden
Paard stonden 2 jaar achter elkaar op de rotonde in Stein bij het Steinerbos.

Frans is geboren in Den Haag en woonde een groot deel van zijn leven in het westen van ons land. De liefde bracht hem in 2010 naar Zuid-Limburg. Sinds 2017 woont en werkt hij samen met zijn vrouw Babke Moelee, ook beeldhouwer, in De Goede Gaard, een carréboerderij aan de Obbichterstraat in Berg aan de Maas. Beide kunstenaars maken daar bronzen beelden. “Alle geluk van de wereld dat we deze plek in de gemeente Stein gevonden hebben,” zegt Frans. “Het is heerlijk om hier te wonen en te werken. De sociale betrokkenheid van Berg is een warm bad. Zo is bijvoorbeeld het hele dorp van de partij bij de opening van een nieuwe kroeg.”

Atelier

Slijpen, schuren, zagen, kleien en sokkels maken… Het gebeurt allemaal in het atelier dat grenst aan de woning van de boerderij. Frans’ beelden tonen kracht en beweging. “Ik probeer de kracht van energie uit te drukken en beweging vast te leggen in een beeld. Soms werk ik wel anderhalf jaar aan een beeld voordat ik de juiste vorm gevonden heb.” Berg aan de Maas inspireert hem sinds een jaar of twee tot nieuw werk. “Trappen, als een soort levensverhaal. Het idee zat al langer in mijn hoofd, maar hier krijgt het vorm en groeit
het. Ik kan dit werk direct in mijn atelier maken.”

Betrokken

In de gemeente Stein is Frans betrokken bij culturele activiteiten. “Mijn bronzen beelden op de rotonde, onderhoud aan oude monumenten en inspraakavonden over cultuur. En nu werk ik met een groep buurmannen aan een praalwagen voor de optocht van het Augst Cultuurfestival. Geweldig leuk.”

De Goede Gaard favoriet

Frans’ favoriete plek in de gemeente? “Onze prachtige tuin, De Goede Gaard, met het hele jaar door vorm en kleur door de variatie aan bloemen, fruit en groenten die we hebben aangebracht. Een ideale omgeving voor talloze vogels, vlinders en andere dieren. Wij wandelen bijna dagelijks wel een uur door de tuin en genieten van alles wat daar groeit en bloeit. Bovendien hebben we er uitzicht op de Belgische Kempen, de Maas en een prachtig natuurgebied. Er is zoveel te zien!” Frans en Babke delen al dat moois graag met anderen.
De Goede Gaard, waar ook beelden van beiden staan, is van 13 mei tot 1 oktober op zondagen van 15.00 uur tot 18.00 uur geopend voor liefhebbers.

Lees het hele interview in de Maaskentjer van april.

Frans van Straaten Maaskentjer apr 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen