Wereldreiziger met stevige Steinse roots

Het verhaal van Jules Leers

Je zult de kans maar krijgen. Op 17-jarige leeftijd drie weken op reis naar de Verenigde Staten, zonder je ouders maar mét een groep even fanatieke scouts. Jules Leers beleefde het deze zomer. Hij vertelt over zijn avontuur, het meenemen van de Limburgse en de Steinse vlag en zijn wens de wereld te zien. En terugkeren? Dat doet hij naar Stein. Altijd.

Het enthousiasme van Jules over zijn avontuur is niet te missen. Volop gebarend, met een grote glimlach en sprekende ogen vertelt hij erover. Jules: “Afgelopen zomer was ik bij de World Scout Jamboree in West-Virginia. Ik ben 8 jaar bij de scouting, toen ik 2 jaar geleden hoorde over de World Scout Jamboree in 2019, was ik direct enthousiast. Het is een geweldig evenement met 45.000 deelnemers uit 150 landen.”

Vlaggen mee

Omdat Jules trotse inwoner van Stein is, ging de vlag van Stein mee op reis. Jules: “Ik heb aan burgemeester Leurs gevraagd of ik een vlag mee mocht nemen op reis, en dat vond ze goed. Ik ben geboren en getogen in Stein, het dorp betekent veel voor me. Veel van mijn familie woont hier, mijn vrienden ook. Via de scouting en de vastelaovend ben ik erg betrokken bij mijn gemeente. Ik ga op dit moment naar school in Roermond, maar ik ben altijd weer blij als ik terug ben. Toen ik klein was, speelde ik graag in de “Ziepe” en bij de paters waar we dammen en hutjes bouwden. Tegenwoordig ga ik graag mountainbiken in de omgeving. Stein heeft een dorps karakter, mensen kennen elkaar. Dus hoe ver ik ook op reis ben of nog zal gaan, dit dorp is en blijft mijn thuis.”

Sparen voor de reis

Natuurlijk is het een grote stap om zo’n grote reis te maken zonder ouders. Jules’ moeder Steffie: “Natuurlijk is het heel wat, maar we hadden direct zoiets van: dit is een unieke kans, dus grijp ‘m. ” Zo gezegd, zo gedaan. Jules werkte, spaarde, bakte wafels, organiseerde een sponsoravond en harkte zo het geld voor de trip bij elkaar. Jules: “Er gaat een goede voorbereiding vooraf aan je uiteindelijke reis, op die manier leer je iedereen kennen. Uit Nederland gingen in totaal 1150  scouts mee op pad, verdeeld in contingenten. Allemaal hebben ze de naam van een Nederlandse lekkernij, onze groep van 40 jongens en meisjes heette de Nonnevotten. Het Jamboreeterrein doet niet onder voor een gemiddelde stad. Dat houdt in dat er ook allerlei voorzieningen zijn zoals winkels en een ziekenhuis. Ik stond iedere dag om 5 uur op om brood voor onze groep te gaan halen.”

Tipi’s en Instragram

Jules over het programma: “De Jamboree is een mix tussen scouting-, sportieve en culturele activiteiten. Er is een heel divers programma waarbij je zelf grotendeels bepaalt waar je aan meedoet. We maakten bijvoorbeeld een hike door een gebied waar je als het ware teruggaat in de tijd van de eerste Jamborees begin vorige eeuw. Dan zie je dat de scouts destijds in een soort tipi’s sliepen. Ik vond het vooral leuk om contact te leggen met scouts uit andere landen en werelddelen. Via een apparaatje dat je kon koppelen aan bijvoorbeeld je Instagramprofiel ging dat ook gemakkelijk.” Na de Jamboree maakte Jules nog een nareis met een groep scouts en begeleiding. “We gingen naar Washington en naar New York. Geweldig!”

Zuid-Korea 2023

Wie dacht dat Jules het bij één Jamboree laat, heeft het mis. Hij besluit: “In 2023 is de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Het is mijn plan om dan als begeleider mee te gaan. Dus dat wordt mijn spaarplan voor de komende jaren: zorgen dat ik er nog een keer bij ben. Natuurlijk weer met de Steinse vlag!”

“Dat maakt Stein voor mij…de mooiste plek om naar terug te keren”

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen