“De gemeente verruimde mijn leven”

Het verhaal van Hein Coumans

“Het glas is voor mij altijd half vol en ondanks dat ik in een rolstoel zit, sta ik met twee benen in het leven”, zegt Hein Coumans. Hein, een bekende Steindenaar, misschien wel de bekendste, heeft zich door de jaren heen op verschillende manieren ingezet voor de samenleving. Zo was hij politiek actief in de gemeente, doet hij vrijwilligerswerk, helpt hij mindervalide personen door ze te begeleiden in de sportschool en biedt hij hulp bij Wmo-aanvragen. Tegenwoordig zet hij zich intensief in voor het Sociaal Inclusie Panel om de toegankelijkheid te verbeteren. Hein Coumans, beter bekend als Heintje de Kip, barst van de energie.

“Hoe ik aan die naam kom? Ik ben poelier van beroep geweest en mijn ouders hadden vroeger een poelierszaak hier in het winkelcentrum. Daar werkte ik. De rest behoeft dan natuurlijk geen uitleg meer”, zegt Hein lachend. Voordat hij geconfronteerd werd met een dwarslaesie, dartte Hein op hoog niveau. “Ik stond oog-in-oog met topdarters. Raymond van Barneveld, Ted Hankey, noem maar op. Daar heb ik allemaal tegen gespeeld”, vertelt hij trots. Op de vraag of darten vanuit z’n rolstoel een optie is, antwoordt hij ontkennend: "Dat is toch niet het echte werk".

​​​

“Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan”

“Mijn rolstoel is zodanig afgestemd dat mijn lichaam optimaal wordt ondersteund. Daardoor staat mijn voetensteun nét boven de grond. Bij het rollen, bleef ik bij het minste of geringste al haken en vastzitten. Een stoeptegel die iets opsteekt of een klein obstakel op de grond werd meteen een hoge barrière voor me. Maar met wat kunst- en vliegwerk kwam ik toch bijna altijd waar ik moest zijn. Weliswaar soms met een omweg, maar toch. Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan”, vertelt Hein. Dat heeft hem op een gegeven moment aan het denken gezet. Hij vond dat dit toch anders moest kunnen en ging zelf op zoek naar oplossingen.

Out-of-the-box

Tijdens een keukentafelgesprek met Marly (klantmanager Wmo van de gemeente) kaartte Hein zijn probleem aan. Inmiddels had hij zelf op internet al een mogelijk antwoord op zijn probleem gevonden: een smart wheel. Ook dat werd besproken. Al snel bleek dat zo’n smart wheel niet tot de standaard maatregelen behoorde en er gekeken diende te worden naar een maatwerkoplossing. Maar Marly liet het er niet bij zitten en besprak de casus van Hein intern met klantmanager Bart. “Uiteindelijk hebben deze twee ambtenaren ervoor gezorgd dat ik momenteel over een smart wheel beschik en daar ben ik ze erg dankbaar voor”, zegt Hein. “Zij hebben out-of-the-box gedacht, echt geluisterd en maatwerk geleverd. Deze ambtenaren hebben daarmee mijn dagelijkse leven wezenlijk verruimd. Complimenten aan de gemeente Stein die dit mogelijk heeft gemaakt!” Hein legt nu met gemak 15 kilometer met zijn rolstoel af.

Het heeft me veel gebracht

Hein: “Natuurlijk zakte ik door de grond toen ik destijds hoorde dat ik de rest van mijn leven in een rolstoel zou zitten. Maar het heeft mij ook veel gebracht.” In 2014 en 2015 deed hij mee aan de handbike battle in het Kaunertal in Oostenrijk en nu traint hij om mee te doen aan de Ultraloop in Stein. “Maar mijn uiteindelijke doel is de Kennedymars”, zegt hij vastberaden.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen