Mijn paleisje

Mantelzorgwoning in de vertrouwde omgeving

“Het is echt mijn paleisje geworden en dat voelt zo goed!” Mevrouw Verhagen vertelt over haar eigen mantelzorgwoning. Deze is gebouwd in de tuin van haar dochter, die onlangs het huis van haar moeder gekocht heeft. Een ideale situatie voor mevrouw Verhagen. Ondanks haar reuma, artrose en artritis kan zij toch in haar vertrouwde omgeving blijven wonen.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor degene die zorg verleent (een vriend of familielid). Ook is het mogelijk, zoals bij mevrouw Verhagen, dat de persoon die zorg nodig heeft zelf in de mantelzorgwoning gaat wonen. In dat geval woont de zorgverlener in de bestaande woning op het terrein.

Lange weg

Mevrouw Verhagen is blij met de situatie. “Maar dat ging niet vanzelf hoor”, vertelt ze er duidelijk bij. “Toen ik in 2016 de mogelijkheden voor een mantelzorgwoning ging bekijken, moest ik veel zelf uitzoeken. Het contact met de gemeente en met de mantelzorgconsulent heeft hier erg bij geholpen.” Ook heeft ze nog een aantal tips voor mensen die nadenken over het realiseren van een mantelzorgwoning: 

 • Neem contact op met de gemeente
  “Zij kunnen meer vertellen over de mogelijkheden. Ze controleren ook of er sprake is van mantelzorg. Dat is fijn omdat er zo geen misbruik van de regeling gemaakt kan worden!”
   
 • Laat alles via de notaris vastleggen
  “Dat is natuurlijk een vrije keuze, maar ik vind het fijn dat alles goed beschreven staat”, aldus mevrouw Verhagen. Ook heeft ze een eigen kadasternummer. “Stel dat de verstandhouding met mijn dochter ooit niet goed is, dan is het toch voor iedereen duidelijk. Maar dat is nu niet het geval hoor! Ze zorgt goed voor me. Zo doet ze de was en de boodschappen voor me. En de kleinkinderen komen af en toe op bezoek.”
   
 • Vraag een eigen huisnummer aan bij de gemeente
  “Dan heb je een eigen brievenbus en is alles zelfstandig, ook fiscaal.”
   
 • Denk na over vergunningsvrij of vergunningsplichtig
  “Ik heb destijds gekozen voor vergunningsvrij, maar daardoor was ik wel gebonden aan bepaalde maten. Achteraf had ik liever een vergunning aangevraagd, want dan had de woning iets groter kunnen zijn. Nu moet ik nog extra opbergruimte regelen, bijvoorbeeld een tuinhuisje.”
   
 • Praktische zaken
  Water, stroom en andere leidingen moeten omgelegd worden. “Dat vertellen leveranciers er niet altijd bij waardoor je aan het eind te maken hebt met veel hogere kosten”, verduidelijkt mevrouw Verhagen. “Ook is het goed om van te voren te bepalen of de mantelzorgwoning voor één of voor twee personen gebouwd wordt.”

Geduld

Ruim twee jaar heeft het geduurd voordat mevrouw Verhagen zo fijn in haar eigen paleisje kon wonen. “Ik heb wel eens gedacht: ‘waar ben ik aan begonnen?’ Vooral in de periode dat het één grote bouwput was. Pia* zorgde er dan voor dat ik toch geduld had. Ik hoop dat ik met mijn ervaring ook andere mensen kan helpen. Het is echt een heerlijk gevoel dat ik hier de komende jaren kan blijven wonen.”

Meer informatie over mantelzorgwoningen?

Kijk op www.gemeentestein.nl/mantelzorgwoningen.

* Pia is de mantelzorgconsulent in gemeente Stein. Zij ondersteunt mantelzorgers bij alles waar ze bij het zorgen voor een ander mee te maken krijgen. Heb je een vraag aan Pia? Mail of bel haar gerust via p.bronckhorst@mantelzorgzuid.nl of 043-3215046.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen