Wensauto verbindt

Een waardevol initiatief voor inwoner en vrijwilliger

In 2015 is in Meers de Wensauto als pilot gestart, en met succes! Want het initiatief is inmiddels uitgebreid met een tweede Wensauto Berg en Maas. De coördinatie van de beide auto’s ligt bij de Stichting Dorpsdagvoorziening Meers. De inzet van de Wensauto dient onder andere als aanvulling op het openbaar vervoer en moet voorkomen dat (oudere) mensen in een sociaal isolement belanden. Thei Maesen is secretaris van de Stichting Dorpsdagvoorziening Meers en nauw betrokken bij de Wensauto. Hij vertelt graag over het belang van deze vervoersservice.

Mensen helpen zit in mijn DNA

Thei werkte jarenlang bij Daelzicht met verstandelijke gehandicapten. Hij heeft naar eigen zeggen altijd de behoefte gehad om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Deze betrokkenheid leidt ertoe dat per week vele uren vrijwilligerswerk verricht worden. ”Mensen helpen zit in mijn DNA,’’ zegt hij met een tevreden lach op zijn gezicht. “Ik heb altijd de behoefte gehad om mensen te helpen. Bij de Wensauto zijn in totaal zo’n 30 vrijwilligers actief. Binnen de gehele stichting zijn dat er rond de 55. De vele vrijwilligers vormen een hecht en sterk team en dit is noodzakelijk om de bezoekers en deelnemers van dienst te kunnen zijn.”  

Wat en voor wie is de Wensauto?

De Wensauto rijdt naar diverse bestemmingen binnen de gemeente Stein. Ook buiten de gemeente Stein mogen we mensen vervoeren, bijvoorbeeld naar het treinstation Beek-Elsloo, het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen en naar Makado Beek. Alle inwoners van de gemeente Stein, jong en oud, kunnen een beroep doen op de Wensauto. “Inwoners die minder mobiel of zelfredzaam zijn, hebben bij het bestellen van een rit voorrang,” ligt Thei toe. “In totaal verzorgden we in 2018 circa 8.000 ritten. De helft van de gebruikers is 75 jaar en ouder en ongeveer een kwart is ouder dan 65 jaar.”

Waarom is de Wensauto zo waardevol?

De Wensauto heeft een belangrijke functie als het gaat over het terugdringen van eenzaamheid en het bevorderen van sociale ontmoetingen. Thei zegt vol trots: ”Met Kerstmis brachten we een inwoner van Stein naar het kerstdiner. Zonder de Wensauto bleek ze geen vervoer te hebben naar het diner. Aan het einde van de dag kwam ze met tranen in haar ogen naar mij toe. Ze zei dat zonder de Wensauto deze geweldige middag niet mogelijk was geweest. Heerlijk toch?’’.

Maar volgens Thei is de Wensauto ook voor de vrijwilligers erg waardevol: “We moeten niet vergeten dat wij met veel vrijwilligers werken die iets willen betekenen voor de medemens. Voor hen is het verrichten van vrijwilligerswerk ook erg belangrijk en betekenisvol.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de Wensauto of ook een rit bestellen?
Kijk dan op www.dorpsdagvoorzieningmeers.nl of bel 06 28 44 76 14. De auto’s rijden maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. De planners zijn telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Wil je ook vrijwilligerswerk verrichten?
Stuur dan een e-mail naar info@dorpsdagvoorzieningmeers.nl.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen