Kunstenmaker aan het woord

Maurice won met zijn kunstwerk Freeze de wedstrijd Elk jaar een ander kunstwerk. Zijn werk is een jaar lang te bewonderen in Stein. Maar hoe is hij tot dit kunstwerk gekomen? Hij vertelt zijn verhaal.

Maurice Janssen woont al zijn hele leven in Maasband. “In het dagelijks leven ben ik docent techniek en beeldende vorming bij Groenewald in Stein. Daarnaast ben ik kunstenaar. Ik maak beeldende kunst, schilderkunst en signmaking”.

Kunstenmaker

“Ik zie mezelf eigenlijk niet echt als een kunstenaar. Meer een kunstenmaker. Ik visualiseer ideeën én laat deze op allerlei manieren tot leven komen. Kunst is voor Maurice een uitlaatklep. “Ik kan mezelf er mee uiten en mijn ideeën en vaardigheden werkelijkheid laten worden. Het is ook een verrijking van onze omgeving”. Daarnaast kan kunst mensen aanzetten tot een dialoog. “Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen er van vinden: Is het in hun ogen mooi of lelijk, knap gemaakt of juist niet, herkenbaar, etc?”

Van idee naar kunstwerk

“De meeste kunstwerken die ik maak, zijn in opdracht. De wensen van de opdrachtgever probeer ik te visualiseren, maar ik probeer altijd iets te maken wat herkenbaar en laagdrempelig is”. In de kunstwereld ontstaat er steeds meer diversiteit en abstracte kunst. “Ik probeert met mijn kunst een verhaal te vertellen. Maar als ik iets abstracts maak, is het juist aan de mensen zelf om het verhaal in te vullen”.

Freeze

“Mijn kunstwerk Freeze is eigenlijk ontstaan uit een probeersel voor een ander kunstwerk. Het was toen te mooi om te vernietigen en nu blijkt het toch een mooie plek in Stein te krijgen. Het kunstwerk is een abstracte vorm van water, zowel bevroren als vloeibaar. Vandaar de naam Freeze”. Maurice is trots dat zijn kunstwerk is verkozen en wordt tentoongesteld in Stein. “Ik hoop dat mijn werk en methode ook andere kunstenaars aanspoort de volgende keer mee te doen”.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen