Stap voor stap MEE doen

De juiste hulp

Janneke* is chronisch ziek. “Ik ben al jarenlang onder behandeling, maar zonder het gewenste resultaat. Ik ging op zoek naar andere hulp en toen ontmoette ik Angelique”.

Janneke is chronisch ziek door haar PTSS. Ze staat al vijftien jaar onder behandeling bij een psychotherapeut. “De behandeling werkte niet zoals ik hoopte. Het dreigde mis te lopen bij de opvoeding van mijn kind. Het werd tijd voor andere hulp”. Bij Amacura is uiteindelijk de diagnose ASS gesteld. Bij deze ontdekking vielen er een hoop puzzelstukjes op zijn plek. Janneke kwam daarna in contact met Angelique, consulent bij MEE.

Helpende hand

Janneke en Angelique hebben een zichtbaar bijzondere band. “Vanuit MEE brengen wij samen met de hulpvrager de vragen in kaart. Blijkt dat de vragen in relatief korte tijd opgelost/behapbaar kunnen worden, dan doen we dit vanuit MEE. Hierbij proberen we ook het netwerk van de hulpvrager zoveel mogelijk te betrekken. Als er langdurige en/of intensieve begeleiding nodig is dan gaan we samen met de hulpvrager in gesprek met een WMO consulent van de gemeente om te kijken of het mogelijk is om gespecialiseerde begeleiding in te zetten”.

Vaak hebben kleine stapjes die ze samen zetten enorm effect. “De hulp van Angelique is erg fijn. Angelique legt altijd goed uit wat ik moet doen. En af en toe is ze een beetje streng, maar dat is goed. Als ik weer eens iets voor me uit schuif, zoals het regelen van mijn financiën”, vertelt Janneke. “Uiteindelijk moet Janneke zelf aan de slag. Als ze haar financiën niet op orde heeft, kan ze in de problemen komen. Ik bied haar handvatten en tools om dat te voorkomen, zoals to do lijstjes en concrete tips”, legt Angelique uit.

Samen ondernemen

“Ik heb Janneke zien opbloeien”, vertelt Angelique met een grote glimlach. Janneke vult aan: “In de slachtofferrol kruipen was voor mij geen optie. Ik wilde nieuwe dingen ondernemen en onder de mensen komen.” Daarom ging Janneke op zoek naar iets om met anderen te kunnen praten over autisme. Zo kwam ze terecht bij Auti treff. Mensen met autisme, hun familie en andere betrokkenen komen bij elkaar om ervaringen te delen en om van elkaar te leren. “Dat wilde ik ook in Stein”, vertelt Janneke enthousiast. “Naar aanleiding van Jannekes idee hebben we dit vanuit MEE en Steunpunt Mantelzorg opgepakt”, zegt Angelique. Elke maand wordt een avond georganiseerd waar ongeveer tien mensen naar toe komen. Ondertussen blijft Janneke aan zichzelf werken. “Er zijn altijd dingen waar ik tegenaan loop. Maar ik blijf, met hulp van anderen, aan mezelf werken. Zo kom ik vanzelf waar ik wil zijn”.

*Janneke is een fictieve naam

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen