Vrijwilligers waarderen en stimuleren

Om de leefbaarheid en de lokale economie te bevorderen

In 2014 stonden Ilona de Schwartz en Freya Pijnenborg op het schoolplein. Ze raakten in gesprek over vrijwilligers. Ze waren het al snel eens dat vrijwilligers de spil in de maatschappij zijn. “Dus vrijwilligers moeten meer gewaardeerd worden”. Ilona en Freya vertellen het verhaal van Volontario.

​​Beiden met een hele andere achtergrond, maar allebei met een groot hart voor vrijwilligerswerk. “We zagen in 2014 al veel dingen veranderen. Er zijn minder vrijwilligers, maar ze krijgen wel meer verantwoordelijkheden. Veel mensen willen wel vrijwilligerswerk doen, maar niet structureel”, vertelt Freya. Ilona vult haar aan: “Over één ding waren we het zeker eens. Vrijwilligers moeten meer gewaardeerd worden om ze te stimuleren zich te blijven inzetten”.

“De gemeente Stein geloofde in ons idee”

Samen zijn de dames gaan brainstormen. Enerzijds moeten er meer vrijwilligers geworven worden. En anderzijds wordt het pas echt interessant wanneer verenigingen en bedrijven aan elkaar gekoppeld worden. “Het idee voor Volontario hadden we binnen een half uur op tafel. Elke vrijwilliger schrijft bij ons hoe veel uur ze aan vrijwilligerswerk doen. Aan het eind van het jaar worden deze uren uitgekeerd in de vorm van Volo’s. Deze kunnen ze op ons Volontario evenement bij stands van lokale bedrijven inleveren. Met ons idee uitgeschreven op een A4’tje zijn we naar de gemeente Stein toegestapt. Gelukkig geloofden zij in ons idee.” In 2015 werden de eerste uren geschreven. En aan het eind van het jaar werd het eerste evenement gegeven. “Mensen genieten echt van de sfeer op het evenement. Vrijwilligers voelen zich enorm gewaardeerd”.

“We versterken de leefbaarheid in de gemeente Stein”

In 2018 hebben meer dan 650 vrijwilligers samen bijna 80.000 uren geschreven. 68 verenigingen hebben zich aangesloten en er zijn 56 deelnemende bedrijven. “Het is mooi om te zien dat bijna alle lokale bedrijven mee doen. Hoe groot of klein ze ook zijn. Iedereen geeft wat ze kunnen missen”. “Maar ook verenigingen gaan anders denken. Ze staan stil over hoe ze overeind blijven en ze zijn actief bezig om verbanden te leggen. Zo dragen wij ons steentje bij aan de lokale economie. En versterken we de leefbaarheid in de gemeente Stein”.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen