Dichter bij het leven in Stein

Roos Smeets schrijft al jaren, waaronder gedichten in het Steins dialect. Ze vertelt hoe dit zo gekomen is en wat dit voor haar betekent.

“Ik ben opgegroeid in Stein. Mijn vader was een echte Steindenaar. We woonden vlakbij Steinerbos, waar we zo ongeveer elke dag waren. Ik denk met veel plezier terug aan die tijd en kom nog steeds graag in Steinerbos. Ook al woon ik nu in Urmond, Stein blijft altijd mijn eerste thuis. Ik ben een echt maedje oet Stein”.

Sinds haar 34e schrijft Roos, voornamelijk gedichten, grappige anekdotes en korte verhalen in haar Steins dialect. “Ik ben begonnen met schrijven in een periode dat ik niet lekker in mijn vel zat. Het werd een uitlaatklep voor mij. Want met schrijven kan ik mezelf beter verwoorden”. Maar Roos schrijft niet alleen voor zichzelf, juist ook voor anderen. “Het mooie van schrijven is, dat anderen steun kunnen vinden in wat ik op papier zet”.

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de schrijverswereld. “Steeds meer mensen gaan schrijven. Het is mooi te zien dat er meer aandacht voor is, maar het maakt het ook moeilijk om een boek uit te brengen en er landelijk bekend mee te worden. Dit geldt minder voor de regionale dialect geschreven gedichten, waar ik veel mee bezig ben”.

Roos schrijft over haar herinneringen aan Stein. “Mijn gedichten over Stein laten zien hoe zeer Stein me aan het hart ligt. Het gedicht hieronder beschrijft de mooie dingen die Stein te bieden heeft. Dingen die ik voor altijd in mijn herinnering mee draag”.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen