Een veilige opvang voor egels

Vrijwilligers zetten zich in voor Limburgse egels

Toen Denise Roushop een egeltje kreeg, sloeg de liefde meteen over. De populatie egels in Stein daalt sterk. “Daar wilde ik wat aan doen”. Ondertussen hebben ze een mooi huisje in de heemkundetuin van IVN Stein in het Steinerbos. “Hier krijgen de egels een zo goed mogelijke kans”, vult Evita Neilen aan.

Denise werkte als vrijwilliger bij de dierenambulance in Maastricht. Daar kreeg ze regelmatig zieke of gewonde egeltjes. “We wisten niet goed hoe we de egeltjes moesten verzorgen. Het is en blijft een wild dier”, vertelt ze. “De egels werden opgehaald door de dierenambulance en naar België gebracht voor verdere verzorging. Daar werden ze ook weer uitgezet. Denise zag de populatie egels in Limburg dalen. Met de mens als grootste vijand. Daarom is in ze 2017 voor zichzelf begonnen.

“We geven de egels een zo goed mogelijke kans”

Ook Evita is vrijwilliger bij de egelopvang. “Aan de hand van een oproep ben ik gaan kijken. En ik ben nooit meer weggegaan bij de egelopvang”. Samen met nog dertien andere vrijwilligers geven ze de egels een zo goed mogelijke kans. “Of we besparen ze een lange lijdensweg”. Iedere vrijwilliger doet waar hij of zij goed in is. Ook werken ze aan hun bekendheid. De vrijwilligers staan regelmatig in winkels, op scholen en bij verzorgingshuizen. “Daar informeren we de mensen hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen om de egels te helpen. Bijvoorbeeld hoe je een buxusmot op een egelveilige manier kunt verdelgen. Maar misschien nog belangrijker, hoe je je tuin egelgeschikt kunt maken”.

“Mensen willen graag helpen”

Ondertussen hebben ze 259 Europese wilde egels opgevangen op het terrein van de IVN in Steinerbos. Op de open dag in oktober werden ze enorm verrast door de belangstelling voor de egels. “We hebben ruim €3.000 opgehaald om de egels te kunnen verzorgen. We merken dat mensen graag helpen. Ze kunnen een egel of een kooi sponsoren. Elke maand houden we de sponsors op de hoogte wat er in de kooi gebeurt”, vertelt Evita. “Maar geregeld vind ik ook een pak keukenrol of oude kranten op mijn oprit. Ook daar zijn we erg blij mee. Alle kleine beetjes helpen”, vult Denise haar aan.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen