Wat maakt Stein voor Barbara Mehlkop?

“De fanfare roept een gevoel van trotsheid op, het is mijn cluppie”.

In deze rubriek vertellen trotse inwoners van gemeente Stein wie ze zijn en wat ze doen in onze gemeente. In deze editie staat Barbara Mehlkop centraal. Barbara is al 30 jaar lid van de fanfare De Maasgalm in Elsloo, waar ze intussen niet alleen meer fanatiek tuba speelt, maar ook voorzitter van de vereniging is.

Barbara Mehlkop is geboren en getogen in Elsloo. Na een paar jaar in Munstergeleen te hebben gewoond, woont ze tegenwoordig met haar partner en twee kinderen in Beek. “De fanfare zit in mijn hart. Dus toen er een nieuwe voorzitter nodig was, heb ik – na een paar slapeloze nachten – besloten om die rol op me te nemen.”

Wat betekent fanfare De Maasgalm voor jou?

“Muziek maken samen met anderen vind ik heel speciaal. Dat gevoel is moeilijk uit te leggen aan mensen die geen muziekinstrument bespelen. Bij onze fanfare lopen alle leeftijden rond: of je nu 11 of 73 bent, rijk of arm, hoogopgeleid of niet, het maakt allemaal niet uit. We vinden elkaar in het samen muziek maken. De liefde voor muziek verbindt. Als je in de grote groep van de fanfare loopt, dan voel je dat ook echt. Bij de fanfare gaan was van kleins af aan al een grote wens van mij. Als je dan na al die jaren vooroploopt, heeft dat gewoon iets. Het is echt een bijzonder gevoel. En dat gevoel hoop ik te kunnen blijven overdragen.”

Wat doe je precies als voorzitter van de fanfare?

“Ik heb allerlei taken, van kijken waar we kunnen spelen en contacten leggen binnen de gemeente, tot regeldingen binnen de fanfare zelf. Op mijn werk heb ik ook een soort voorzittersrol, dat scheelt. Daar leer ik dingen die ik bij de fanfare kan toepassen. En andersom: soms gebeuren er dingen bij de fanfare die ik meeneem naar mijn werk. Wat ik vooral belangrijk vind als voorzitter is om niet alles zelf te doen. Maar juist anderen mee te laten denken en doen. Dat zorgt voor verbinding, we doen het uiteindelijk toch allemaal samen. Soms vind ik het wel lastig hoor, om dingen los te laten. En af en toe moet ik ook zoeken naar de balans tussen Barbara de voorzitter en Barbara die tuba speelt. Maar waar het uiteindelijk om gaat voor mij is de vereniging toekomstbestendig maken. Ik wil de prachtige traditie van de fanfare voort kunnen zetten en iedereen laten zien hoe mooi deze hobby is.”

Afgelopen november organiseerde Fanfare De Maasgalm een bijzonder Maestro-concert, geïnspireerd door het populaire televisieprogramma Maestro. Zes amateurdirigenten uit de gemeente Stein gingen de uitdaging aan om een fanfare-orkest te leiden, waaronder de burgemeester van Stein, Marion Leurs-Mordang. Ondernemer Rogier Lemmens ging er met de winst vandoor en werd uitgeroepen tot beste dirigent.

Vertel eens, hoe was het Maestro-concert?

“Al voor de corona-pandemie hebben we het idee van het Meastro-concert bedacht. Vorig jaar hebben we het eindelijk uit kunnen voeren. We zagen dit ook als een kans om een band met andere verenigingen in Elsloo aan te gaan. Zo hebben we onder andere de aanvoerster van het damesvoetbalteam van SV Haslou, de prins van de lokale carnavalsvereniging en ook de burgemeester van Elsloo gevraagd als amateurdirigenten. Er zaten 250 mensen in de zaal, veel daarvan zouden normaal niet naar een concert komen. Dus het was echt een heel groot succes! Met dit concert konden we mensen kennis laten maken met een andere kant van de fanfare en is er meer bekendheid gekomen voor onze vereniging. Eerst moesten wij anderen bellen om ergens te komen spelen, nu draait het zich langzaam om en denken mensen aan ons. Dat is echt super om te zien.”

Wat is de rol van de fanfare in de gemeenschap?

“Als er ergens iets belangrijks is, vooral in het dorp Elsloo, dan proberen we daar als vereniging bij te zijn. Want muziek maakt alles net wat specialer. Kijk bijvoorbeeld naar de Sinterklaas intocht met honderden mensen langs de kant. Muziek hoort daar gewoon bij. Als je anderhalve straat verder de fanfare hoort aankomen, weet je dat Sinterklaas in de buurt is. Zo zijn we bij meerdere evenementen betrokken. We zijn echt een onderdeel van het Elsloose dorpsleven. Wat ik ook heel bijzonder vind: we dragen bij aan het tegengaan van de eenzaamheid in het dorp. Mensen zoeken iets om bij te horen en daar staan wij altijd voor open. Ons NTO, Nieuw Talent Orkest, is hier een goed voorbeeld van. Iedereen kan hieraan meedoen, ook zonder ervaring. Als je maar van muziek houdt!”

En andersom, wat betekent de gemeente Stein voor De Maasgalm?

“We hebben het echt heel goed in de gemeente Stein. We kunnen blijven bestaan dankzij subsidies van de gemeente. Zonder subsidie zouden we het niet redden. Het aanbod van concerten en festivals is tegenwoordig echt enorm. Doordat we subsidies krijgen kunnen we de prijzen van kaartjes relatief laag houden en blijven we aantrekkelijk voor mensen. We bieden ook echt kwalitatieve en avondvullende programma’s. Het mooie is dat we daar geen winst op hoeven te maken; we doen het omdat we het leuk vinden en om iets voor de gemeenschap terug te doen. Onze liefde voor muziek willen we delen met de inwoners.”

In welke drie woorden zou jij de fanfare beschrijven?

“Verbinding, kwaliteit, ambitie. De fanfare roept een gevoel van trotsheid op, het is echt mijn cluppie. Ik zou dan ook tegen iedereen willen zeggen: wees welkom. Kom een keer luisteren en laat je verrassen!”

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar Fanfare De Maasgalm? Kijk dan op de website van De Maasgalm.

Maaskentjer juni 2025

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen