Handicap in de les

Leren omgaan met een handicap

Heb je toen je jong was ook wel eens iemand met een handicap in de klas gehad om te vertellen over hun handicap? Dat zijn de vrijwilligers van GIPS. Ik nam een kijkje bij een les op OBS De Maaskei en sprak met vrijwilligers van GIPS.

''Door het vrijwilligerswerk bij Stichting GIPS voel ik mij weer maatschappelijk betrokken'', aldus vrijwilliger Irma.

GIPS

Stichting GIPS Spelen en Leren staat voor Gehandicapten Informatie Project Scholen. Gehandicapte vrijwilligers laten kinderen spelenderwijs ervaren hoe het is om met een handicap te leven en geven antwoord op allerlei vragen die de kinderen stellen. In Stein bereikt GIPS elk jaar zo’n 300 leerlingen.

Handicap leren accepteren

Irma was kinderverpleegkundige, maar door een langdurig ziekte- en revalidatieproces kwam ze zonder werk te zitten. ''Toen ontmoette ik op een markt voor mensen met een beperking een mevrouw in een rolstoel. We raakten met elkaar aan de praat. Sindsdien ben ik bij GIPS als vrijwilliger aan de slag gegaan”. Zo kon ze haar passie met kinderen nieuw leven inblazen en zich weer maatschappelijk betrokken voelen. ''Door het vrijwilligerswerk bij GIPS heb ik mijn handicap leren accepteren. Kinderen oordelen niet en staan open voor allerlei dingen. Het maakt het voor mij makkelijker om over mijn handicap te praten”.

Het zijn ook normale mensen

Ook de juf is enthousiast over de lessen van GIPS. Ze is vroeger zelf aanwezig geweest bij lessen van de vrijwilligers. ''Het valt op hoe gemotiveerd de leerlingen zijn en hoeveel respect ze hebben voor de vrijwilligers''. De lessen van GIPS sluiten goed aan bij de principes van OBS de Maaskei: zorg voor jezelf, zorg voor de ander en zorg voor je omgeving. ''Het is heel interessant'', zegt één van de leerlingen. ''Deze mensen zijn ook normale mensen. Niet alles is altijd normaal, maar dat zie je niet vanaf de buitenkant'.' Door de spellen krijgen de leerlingen een idee van het hebben van een handicap, dit maakt veel indruk op hen.

Vrijwilligers in hun kracht

De vrijwilligers van GIPS regelen veel zelf. Zo zijn ze steeds weer op zoek naar nieuwe spellen voor de leerlingen. ''Bewustwording en begrip ontwikkelen voor het hebben van een handicap vinden wij belangrijk'', aldus Huub de chauffeur van GIPS. En de vrijwilligers zetten elkaar in hun kracht. Eenheid is kenmerkend voor de groep vrijwilligers van GIPS. En dat dragen ze met trots uit. In de toekomst gaan nog meer leerlingen kennismaken met de vrijwilligers. Binnenkort starten lessen voor leerlingen uit groep 1 en 2.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen