Jules Janssen uit Meers de laatste der Mohikanen?

Van vrijwilligerswerk naar actieve houding

Betrokken, realistisch, verantwoordelijk, actief, prins van de Koeleköp, papa én vrijwilliger. Jules Janssen uit Meers is een bijna nostalgisch persoon en betrokken vrijwilliger bij het jeugdwerk in Meers. Tijd om met Jules hierover een gesprek te voeren.

Al jaren spant Jules zich in, als bestuurslid van het jeugdwerk Meers, als één van de grote motoren van carnavalsvereniging Groep Oet Meas en als betrokken inwoner, om allerlei activiteiten in de kern Meers te organiseren. ‘’Het is belangrijk dat inwoners zelf dingen ondernemen. Van achterover leunen, op de gemeente bijvoorbeeld, is nog nooit een dorp leefbaarder geworden’’, is Jules van mening. Maar er zijn voorbeelden dat het ook anders kan, zoals het jeugdwerk Meers.

Trots op jeugdwerk Meers

In 1969 werd de jeugdvereniging in Meers opgestart. Jules zit al vanaf groep 3 van de basisschool bij het jeugdwerk of ‘de Hobby‘, zoals de jeugdbeweging steevast wordt genoemd. Eerst als kind, daarna als jeugdleider en nu als bestuurslid. Al bijna 50 jaar is het jeugdwerk een begrip in het dorp. Na het sluiten van de basisschool en het wegvallen van de fanfare en de voetbalclub is het jeugdwerk de laatste vereniging waar kinderen in Meers terecht kunnen. “Vooral het aansluiten bij de behoeftes van kinderen én ouders is belangrijk voor een vereniging. Het jeugdwerk is de laatste jongerenvereniging uit Meers en het wordt  een uitdaging om dit zo te houden. Het aantal kinderen neemt af en het wordt steeds moeilijker om kinderen te vermaken. De tijd gaat snel vooruit. Misschien voor het jeugdwerk Meers wel te snel’’, geeft Jules aan. ‘’Toen ik bij de hobby zat als kind, was figuurzagen zonder mobiele telefoon op zak nog leuk. Tegenwoordig willen de kinderen bowlen, lasergamen en ga zo maar door’’. Toch weet het jeugdwerk Meers zich staande te houden  en bestaat de vereniging inmiddels bijna 50 jaar. Dit komt vooral door de vele actieve, betrokken en enthousiaste vrijwilligers. Niet achterover leunend, maar vol ideeën. Meers mag er trots op zijn.

Samenwerken met gemeente

Vrijwilligers hebben een belangrijke rol om de leefbaarheid in het dorp op peil te houden. Het jeugdwerk Meers is een spil in het dorp en organiseert activiteiten voor de jeugd maar ook de zomerkermis. Eén groot feest voor jong en oud. Jules is hier nauw bij betrokken. Hij is een groot voorbeeld en het levende bewijs hoe inwoners hun eigen leefbaarheid creëren. Hij roept mede-vrijwilligers dan ook op om actief betrokken te zijn: ‘’Initiatief nemen, dáár gaat het om. Niet lid van een vereniging zijn en een afwachtende houding innemen. Dat werkt in mijn ogen niet’’. Jules ziet daarin een veranderende rol en houding van de gemeente. Hij gelooft in samenwerking waarbij iemand initiatief neemt en samen met anderen iets tot stand brengt dat nuttig is voor iedereen. “Goed om te zien dat de gemeente Stein dit stimuleert”. Maar soms mist hij ook duidelijkheid en openheid: ‘’De gemeente mag nog meer open kaart spelen. Hoe kijkt de gemeente tegen Meers aan? Wat voorspellen ze? Nu wordt de bal veel bij inwoners neergelegd, maar we moeten niet praten over dingen die niet haalbaar zijn’’. 

Zijn Jules en het jeugdwerk de laatste der Mohikanen in Meers? De tijd zal het leren. Wat wel vast staat is dat de bewaker van de leefbaarheid in Meers, de initiatiefnemer van het dorp en de positieve criticaster van de gemeente zich nog lang niet zal terugtrekken in zijn tipi. En dat is een zegen voor Meers….Ugh!

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen