Iedereen moet kunnen meedoen

Het verhaal van drie VN-ambassadeurs

18 september 2018 was een bijzondere dag. Die dag tekende het college van de gemeente Stein de intentieverklaring voor een inclusieve gemeente. Irma, Mart en Hein, allemaal lid van het Sociale Inclusie Panel, zetten zich al jaren actief in voor een toegankelijkere gemeente waar iedereen kan meedoen, ongeacht de beperking die je hebt. De gemeente wordt steeds toegankelijker, maar er is nog genoeg werk aan de winkel!

Misverstanden de wereld uit

Hein Coumans, beter bekend in Stein als ‘Heintje de Kip’, zit al 11 jaar in een rolstoel als gevolg van een incomplete dwarslaesie. Zijn beperking zet hij op een positieve manier in door met lotgenoten te sporten. Daarnaast is hij actief voor stichtingen en lid van de Adviesraad Sociaal Domein. Zijn drijfveer om VN-ambassadeur te worden, is om misverstanden uit de wereld te helpen. “Er zijn mensen, die denken dat als je in een rolstoel zit, je niet meer zelf kan praten. Verschillende keren is het mij overkomen dat mensen aan mijn vrouw of zoon vroegen hoe het met mij ging, terwijl ik er naast zat in de rolstoel. Dat je niet meer kan lopen, betekent niet altijd dat je zelf niet meer kan praten”.

Lotgenoten beter helpen

Bij het helpen verhuizen van een vriend, ging het mis bij Mart Adams. Sindsdien kampt hij met het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CPRS), waardoor hij al 15 jaar in een rolstoel zit. In het verleden zette Mart zich actief in voor het Gehandicapten Platform. Nu is hij actief in het Sociale Inclusie Panel en wil hij graag ambassadeur worden om meer te leren en andere lotgenoten beter te helpen. Want er zijn nog steeds veel misverstanden. Een voorbeeld dat Mart geeft: “Een blinde man met een blindengeleidehond is vrijgesteld voor het opruimen van de hondenpoep. Toch is hij al drie keer aangesproken voor het niet opruimen van de hondenpoep en iedere keer moet hij het verhaal weer uitleggen”.

We hebben niets te verliezen

Net als Mart, lijdt ook Irma Janssen aan CPRS. Hierdoor is zij sinds 2011 zeer rolstoelafhankelijk geraakt. Ook zij zet zich in om de gemeente Stein toegankelijk te maken voor iedereen. Dat gaat met successen, maar ook met tegenslagen. Zij heeft zelf een twee jaar durend proces gehad over de banden voor haar rolstoel. Naast het lid zijn van het Sociale Inclusie Panel is Irma vrijwilligster voor het Gehandicapten Zwemmen, de Egelopvang en Stichting GIPS (Gehandicapten Informatie Project Scholen). Haar grootste reden om VN ambassadeur te worden? “Er is nog genoeg werk aan de winkel en ik heb niets te verliezen. Graag wil ik anderen helpen met het toe leiden naar de Wmo en het invullen van formulieren”.

Stein steeds toegankelijker

Irma, Hein en Mart zijn het met elkaar eens dat de gemeente Stein toegankelijker wordt. Zo geeft Mart als voorbeeld: “Meldingen die ik maak bij de Algemene Dienst worden snel opgepakt”. Zo ervaart Irma het als positief dat steeds meer klantmanagers van de Wmo een achtergrond hebben als ergotherapeut: “Hierdoor merk je dat zij zich kunnen verplaatsen in je probleem en meedenken over een oplossing”. Het Sociale Inclusie Panel gaat samen met de gemeente verder aan de slag om te komen tot een Sociale Inclusie Agenda. Als slogan hebben zij hierbij: De valide mens van vandaag kan de mindervalide zijn van morgen.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen