Wat maakt Stein voor Cor Gabriels?

“Met vrijwilligerswerk houd ik lichaam en geest gezond”

In deze rubriek vertellen trotse inwoners van Stein wie ze zijn, wat ze doen en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Cor Gabriëls (76). Als bevlogen vrijwilliger zet hij zich in onze gemeente al vele jaren op verschillende terreinen in.

Cors jeugd ligt in Urmond. Voordat Cor in 1969 trouwde met de Steinse Mia werkte en woonde hij al enkele jaren in Stein. Hij was hoofd Grondgebiedzaken bij de gemeente en tweeëneenhalf jaar wethouder. “Ik heb altijd met veel plezier in deze gemeente gewerkt en gewoond en ik ga hier ook niet meer weg”, vertelt hij.

Waardering

Vrijwilligerswerk doet Cor al sinds zijn 22ste. De lijst van bestuursfuncties is lang. Van de school en buurtvereniging tot de tennisclub, lokale omroep en carnavalsvereniging. Als waardering voor zijn vrijwilligerswerk ontving Cor in 1994 zelfs een koninklijke onderscheiding. En in 2004 beloonde Carnavalsvereniging De Steinder Bök hem met de culturele Jére-orde.

Leefbaarheid

Cor is intensief betrokken bij de leefbaarheid in zijn woonplaats. Sinds 2013 is hij voorzitter van de coördinatiegroep DOP (DorpsOntwikkelingsProces) voor Kern Stein. “Dat werk vraagt veel tijd. Om mensen enthousiast te maken hebben we in Kern Stein een DOP opgezet in de wijken Nieuwdorp, Oud Stein, Kerensheide en Centrum. De coördinatiegroep begeleidt die werkgroepen en stimuleert zelfredzaamheid. Dankzij de enthousiaste inzet van velen hebben Nieuwdorp, Oud Stein en Kerensheide nu een zelfstandig buurtcentrum. Hier proberen vrijwilligers in de wijken eenzaamheid te voorkomen en de leefbaarheid te bevorderen. Daarnaast ondersteunt de coördinatiegroep grote projecten. Zo zijn we in Kerensheide betrokken bij de nieuwe bestemming van het kerkgebouw. Echt leuk om projecten rondom leefbaarheid te trekken.”

Plezier

Een dagtaak aan vrijwillige functies, hoe komt Cor erbij? “Je rolt er zo in,” lacht hij. “In 1969 wilden mijn vrouw en ik trouwen. We gingen bij pastoor Van Tuel op bezoek om ons ‘aan te geven’ zoals dat heet. Toen we weer naar buiten liepen, was ik secretaris van het schoolbestuur. Daarna kwam van het een het ander. Ik heb altijd met plezier gewerkt. Dat zet ik nu ik met pensioen ben graag voort. Zo houd ik lichaam en geest gezond. Ik ben de jongste niet meer, maar het gaat prima en ik heb er lol in. Als zaken lukken is dat fijn.”

Buitengebied

Heeft Cor met zijn ‘pensioenwerk’ nog wel een privéleven? “Zeker. Ik fiets vijf keer per week in het Heuvelland, speel saxofoon in Zaate Hermenie Sjpas Bend Steins Geweld en wandel veel met mijn vrouw.”
Wat is Cors favoriete plek in Stein? “Dat zijn de buitengebieden: het Steiner bos, het Missiehuis, de ruïne en langs het kanaal. Daar maak ik vaak een wandeling.”

Lees de hele Maaskentjer

Maaskentjer Maart 2024 Cor Gabriels

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen