Wat maakt Stein voor Ivo van der Bijl

“Ik wil dat zo veel mogelijk mensen van cultuur kunnen genieten”

In deze rubriek vertellen trotse inwoners van Stein wie ze zijn, wat ze doen en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Ivo van der Bijl (50), cultureel ondernemer. Als zanger, spreker, entertainer én organisator zet hij zich met hart en ziel in voor cultuur in de gemeente.

Ivo is geboren in buurgemeente Beek. Op zijn vijfde verhuisde het gezin Van der Bijl naar Elsloo waar Ivo het nog altijd uitstekend naar zijn zin heeft. Ruim zeventien jaar woont hij met zijn partner Roger met veel plezier tegenover het kasteelpark, vijftig meter van het Mariabos waar hij graag wandelt met zijn hondjes Oscar en Gigi. Ivo bekijkt het leven van de zonnige kant en voelt zich in de gemeente Stein een gelukkig mens. “Het is fijn en veilig wonen hier,, zegt hij. “Ook voor mijn werk als zanger is het een goede uitvalsbasis naar de regio en Europa. Hier zijn snelwegen en zeven vliegvelden dichtbij.”

Gemeenteraad

Van 2002 tot 2010 zat Ivo in de gemeenteraad voor DOS (Democratisch Onafhankelijk Stein). Als cultuurliefhebber maakte hij zich toen hard voor kunst en cultuur in de gemeente. “Daar heb ik veel geleerd.”

‘Castello Classico’

Is het niet via de politiek, dan vindt Ivo wel andere manieren om Stein met een portie cultuur in aanraking te brengen. Zo organiseert hij elk jaar ‘Castello Classico’, een gratis concert in de weide bij het theehuisje van Kasteel Elsloo. Op het programma staan klassieke operaliederen, waaronder liederen die Ivo zelf zingt. “Bij goed weer trekt het concert tussen de 400 en 500 bezoekers,” meldt hij. “Ik wil heel graag dat dit blijft voortbestaan zodat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten.” Ivo is van veel markten thuis. Tegenwoordig staat hij ook bij carnavalsfeesten op de planken. Afgelopen jaar nam hij voor de eerste keer deel aan het LVK met het carnavalslied ‘Es Adam gay waor gewaes’ van Guus Steinen. “Een hele belevenis en een cultuurschok, omdat ik normaal gesproken klassiek zing. Ik werd tweede bij de publieksprijs. Daarna heb ik het nog nooit zo druk gehad met optredens.”

Stichting Elsloo & Cultuur

Twee jaar geleden richtte Ivo met anderen de Stichting Elsloo & Cultuur op, een stichting die culturele activiteiten organiseert. Zo stond er afgelopen zomer een reis naar Oostenrijk op het programma. Ivo: “Met de bus naar Oostenrijk. Daar overdag lekker bergwandelen en ’s avonds vermaak. Ik treed dan op als zanger. In de pen zit het ‘Limburgs Artiestenfestival’ voor senioren. Verder broeden we nog op veel ideeën.”

Mooiste plek

Wat vindt Ivo de mooiste plek in de gemeente Stein? Zijn antwoord ligt voor de hand: “Waar ik woon. Aan het mooie kasteelpark, in een rustige straat en dicht bij het Mariabos. Heerlijk!”

Lees de hele Maaskentjer

Maaskentjer Ivo vd Bijl jan 2024

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen