Wat maakt Stein voor Frans Pepels?

"Ik wil mijn liefde voor de natuur doorgeven"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Frans Pepels (74), oud-onderwijzer aan de katholieke basisscholen St. Gillis en Augustinus in Elsloo en de Martinusschool in Beek. Al jaren is hij in onze gemeente een enthousiaste en actieve vrijwilliger en lid bij het IVN Natuureducatie, afdeling Elsloo. In buurgemeente Beek is hij trainer bij atletiekvereniging Caesar. Voor zijn gewaardeerde inzet bij beide verenigingen ontving Frans in 2021 een koninklijke onderscheiding.

Frans is geboren en getogen in de gemeente Stein. Op een kort verblijf in België na, woont hij sinds zijn achtste met veel plezier in Elsloo. Daar is hij een bekend gezicht. Zo rond de 1400 kinderen uit het dorp zaten tussen 1973 en 2003 bij ‘meester Frans’ in de schoolbanken. De laatste tien jaar van zijn loopbaan was hij fulltime vakleerkracht gymnastiek op de Martinusschool in Beek. "Geweldig fijn. Mijn hart ligt bij sport," vertelt Frans die tijdens militaire dienst een opleiding tot vakdocent gymnastiek volgde. Niet langer
als onderwijzer, maar wel als vrijwilliger maakt Frans de jeugd nog steeds enthousiast voor beweging en een gezonde leefstijl. Dat doet hij met passie als trainer bij atletiekvereniging Caesar in buurgemeente Beek. "Daar komen ook veel sporters uit Stein."

Binding met de natuur

Is het niet voor de sport, dan zet Frans zich in voor de natuur. Hij is actief lid van IVN Natuureducatie, afdeling Elsloo. "Het IVN vroeg mij enkele jaren geleden verbinding te zoeken met de scholen in Elsloo. Dat begon klein bij de Augustinusschool, tegenwoordig KC Aelse, in Elsloo. Ondertussen heeft de school een mooi jeugdprogramma voor natuur opgezet." Niet gek dat Frans vrijwilligerswerk bij IVN doet. "Als kleine jongen zocht ik al binding met de natuur. Ik ging naar het bos of een mooie weide en kon daar gewoon uren zitten en rondkijken. Met vriendjes speelden we in het bos en dronken water aan de bronnen. Bij de jeugd van nu lijkt de binding met de natuur verdwenen. Ik kom met de kinderen op plekken in Elsloo waar ze nog nooit zijn geweest. Ik zie dat de kinderen er helemaal in opgaan.
Als ouders meekomen is dat mooi meegenomen. Ik wil mijn liefde voor de natuur doorgeven met mijn activiteiten bij het IVN. Dat is hard nodig. Kijk maar naar de klimaatverandering." Ook nu nog geniet Frans zelf van de natuur bij Elsloo. "In tien minuten ben ik in het bos, bij het kanaal en de Maas. Overal bronnen en bijzondere planten. Echt prachtig."

Lintje

In 2021 ontving Frans een koninklijke onderscheiding voor onder andere zijn gewaardeerde inzet bij IVN Educatie en Caesar. Marion Leurs-Mordang, burgemeester van Stein spelde hem het lintje op in Beek. "Een lintje opspelden in een buurgemeente schijnt uniek te zijn. Ik ben erg trots op dit lintje. Ook hierna ben ik met veel passie mijn dingen blijven doen."

Lees de hele Maaskentjer.

Maaskentjer sept 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen