Samen een krokuslint maken

Kinderen herdenken slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Op maandag 1 oktober steken de kinderen van groep 6, 7 en 8 van basisschool de Avonturijn uit Berg aan de Maas met het veerpont over. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Dodendraad is afgebroken. “We gaan vandaag witte krokussen planten om de mensen van de Eerste Wereldoorlog te herdenken”, vertelt een van de kinderen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers de Dodendraad die ervoor zorgde dat de Belgen niet meer naar het neutrale Nederland konden vluchten. Talloze mensen hebben een poging gewaagd om de elektrische versperring te passeren. Daarbij zijn zo’n 1.000 mensen omgekomen. De grensversperring is 100 jaar geleden afgebroken. Een groep kinderen vertelt: “We zijn vandaag hier om bloembollen te planten. Zo herdenken we de mensen die in de Eerste Wereldoorlog zijn verongelukt”. Een andere leerling vult aan: “Op school leren we veel over de Tweede Wereldoorlog, maar het is ook belangrijk om te leren over de Eerste Wereldoorlog. Het is zo dichtbij gebeurd”. Hij wijst in de richting waar zijn basisschool staat. “Mijn ouders en zelfs de leraren hadden nog nooit van de Dodendraad gehoord”.

“De kinderen beseffen dat ze het nu heel goed hebben”

“Ik heb niet lang hoeven twijfelen om aan dit project mee te doen. Ik ben een groot voorstander om het klaslokaal uit te gaan en te ontdekken wat er zich in de omgeving allemaal heeft afgespeeld”, vertelt Dennis Sevriens (leraar basisschool De Avonturijn). Ter voorbereiding van het planten van de witte krokusbollen zijn de kinderen goed geïnformeerd over de bloembollen. “De kinderen werden stil van deze les en beseffen dat ze het nu heel goed hebben. Erg mooi om hier met de kinderen bij stil te staan”.

“Samen hebben we iets moois gemaakt”

Samen met de leerlingen van de Driestap uit het Belgische Leut is er over een lengte van een kilometer om de halve meter een witte krokus geplant. In maart komen de krokussen uit. “Zo hebben we iets moois gemaakt voor de mensen van 100 jaar geleden”, sluit een van de leerlingen van basisschool de Avonturijn af.

Stein heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en recreatie. Er is veel kunst in de openbare ruimte en ook het cultureel erfgoed onderhouden we goed. Meer weten? Kijk dan op: www.gemeentestein.nl/kunst-cultuur

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen