Met een beetje hulp

Het Jongerenloket in Sittard helpt jongeren bij het vinden van hun eigen weg

De banen liggen voor het oprapen. Iedereen zegt het. Je kunt niet langs een winkel lopen zonder een bordje te zien met ‘hulp gevraagd’ of ‘personeel gezocht’. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om een baan te vinden. Zeker als je jong bent. Dan weet je soms niet waar je moet beginnen met zoeken. Gelukkig zijn er mensen die je kunnen helpen. Daarvoor kun je terecht bij het Jongerenloket in Geleen. Afgelopen week ben ik gaan kijken hoe ze daar jongeren wegwijs maken.

Plan van aanpak

Bij het Jongerenloket is er op werkdagen iedere middag een inloopspreekuur. Een medewerker van de gemeente helpt jongeren van 16 tot 27 jaar gratis met vragen of problemen. Een eerste gesprek is vooral informatief. Als dat nodig is, maakt de medewerker samen met de jongere een plan van aanpak. Gelukkig weten veel jongeren de weg naar het loket al te vinden. Tijdens mijn bezoek kwam een jongere langs voor hulp bij het aanvragen van een studietoeslag als uitwonende student. Daarmee kan ze rondkomen, terwijl ze haar opleiding doet.

Het gaat (even) niet zo goed

De redenen voor jongeren om naar het loket te gaan, lopen uiteen. Met sommigen gaat het even niet zo goed. Anderen hebben hun hele leven al een lichamelijke beperking. Of ze hebben geen geld om door te leren. Er zijn ook jongeren die uit de criminaliteit komen, omdat het lange tijd de enige manier was om geld te verdienen. Nu wonen ze vaak beschermd. Maar hoe beschermd is dat? Als het nodig is komen de medewerkers van het Jongerenloket ook bij de jongeren thuis. Uiteindelijk willen alle jongeren die bij het loket komen het liefst zelf geld verdienen en een eigen plek om te wonen. Dankzij de begeleiding vinden jongeren snel hun weg in het leven.

Positieve benadering

De jongeren krijgen van de medewerkers van het loket de persoonlijke aandacht die ze nodig hebben. De medewerkers lijken eerder vrienden. Iemand bij wie ze altijd terecht kunnen. Altijd, zelfs ‘s nachts, mogen ze bellen of appen bij vragen of problemen. Het doet me goed om te zien dat de jongeren persoonlijk en positief benaderd worden. Ook als de jongeren hun weg eenmaal gevonden hebben, blijft het loket contact met ze houden. Ze worden niet zomaar losgelaten, maar kunnen altijd terecht voor meer hulp.

Het Jongerenloket is er voor jongeren tussen 16 en 27 jaar. Woon je in Stein, Sittard-Geleen of Beek en heb je een vraag over werk, leren of inkomen? Elke maandag- t/m vrijdagmiddag van 12.30 uur tot 16.00 uur kun je zonder afspraak bij het loket binnen lopen. Je vindt het loket in de Stadswinkel Geleen. Markt 1 in Geleen.

Jongerenloket Sittard 2023