Wethouder Dassen op bezoek bij Vidar in de wijk

Afgelopen week was ik op bezoek bij de inwoners van Nieuwdorp. Ik wilde zelf ervaren hoe de pilot Vidar in de wijk werkt. Werkt voor de groep van twintig inwoners in de buurt met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkt voor de buurtbewoners die hulp nodig hebben. Helpen en geholpen worden. Dat is waar het om draait bij deze proef. Ik wil zien wat de mensen voor elkaar doen. En zelf hielp ik natuurlijk ook mee!

Druk aan het werk

Bij het inloophuis van Vidar in de Peldenstraat staan de mensen van Vidar al op me te wachten. Ze ontvangen me hartelijk. Ze zijn al druk aan het werk met het maken van bloembakken van pallets hout. Ook maken ze een hok van hout waar egels ‘s nachts in kunnen slapen. Youssef gaat vandaag met mij op pad. Hij is de schouw in de woonkamer aan het bekleden met houten plankjes. Op de plankjes komen de namen van alle mensen van Vidar en deelnemers te staan. Een mooi eerbetoon aan alle mensen die voor elkaar klaarstaan.

Talenten ontwikkelen

De mensen van Vidar die anderen in de buurt helpen kunnen zelf nog niet aan het werk. Bij Youssef bijvoorbeeld, is dat omdat hij de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheerst.
Vidar kijkt naar wat je wel kunt en wilt doen. Je mag er je talenten ontwikkelen. Daar helpt het werk in de wijk ook bij. Dankzij zijn werk bij Vidar en sociale contacten kan Youssef straks doorstromen naar een betaalde baan.

Niet meer alleen

Soms is het moeilijk om elkaar te verstaan. De taal, bedoel ik. In de Peldenstraat hoor je veel verschillende talen. Ik praat met Youssef. We lachen als we een woord niet kennen. Want, we begrijpen elkaar toch wel. Youssef staat overal alleen voor. Zijn gezin zit nog in Syrië. Dat is soms wat eenzaam voor hem. En dan begint het piekeren. Gelukkig is hij door zijn werk bij Vidar nu wat minder vaak alleen. Ik ben blij dat Youssef nu meer mensen om zich heen heeft.

Hulp kost niets

Tijd om aan het werk te gaan. We vertrekken richting een buurvrouw van 95 jaar een paar huizen verderop in de Peldenstraat. Youssef en ik ruimen haar tuin op. Ze is dolgelukkig met onze hulp! Ze vroeg of een struik gesnoeid kon worden. We hebben haar hele tuin netjes gemaakt. Hulp van familie en vrienden is lastig. Haar dochters wonen ver weg en haar schoonzoon is ziek. Ze zijn zelf al op leeftijd en kunnen niet zo veel meer helpen als ze zouden willen. De bewoonster trakteert ons op koffie en chocolade. Eigenlijk hoeft dat helemaal niet! Hulp kost niets. Voor ons is het een kleine moeite om te helpen. Maar voor deze vrouw maakt het een wereld van verschil.

Mooie eerste stap

De blije gezichten van deze mensen, daar doe je het toch voor. Daarom is het zo moeilijk om nee te zeggen. We willen ook geen nee zeggen. Er zijn veel mensen die hulp nodig hebben. Maar er zijn nog niet genoeg mensen die helpen. Toch doen we zo veel mogelijk. We zetten mensen in hun eigen kracht. En onze eigen krachten zetten we in waar het nodig is. De pilot in Nieuwdorp is een mooie eerste stap. Je merkt dat iedereen ervan geniet. De buurtbewoners én de helpers. Wat zou het mooi zijn als we dit ook in andere wijken kunnen doen.

Vidar in de wijk is onderdeel van 360 graden Nieuwdorp. Dit is een samenwerking van inwoners, Stichting Buurtcentrum, Partners in Welzijn, Zaam Wonen en Gemeente Stein. Wil je meedoen? Kijk eens op de website van Gemeente Stein.

Frank Dassen Werkbezoek Vidar in de Wijk 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen