Wat maakt Stein voor popkoor Escolum?

“Zo’n beetje heel Elsloo is lid geweest van Escolum”

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Deze keer een iets andere insteek. Anique Driessen (50) en Vince Penders (32) zetten popkoor Escolum uit Elsloo in de schijnwerpers. Escolum bestaat een halve eeuw. Dat wordt binnenkort groots gevierd met een reünie en een spectaculaire jubileumshow.

“Mijn vader richtte het koor op in mijn geboortejaar,” vertelt bestuurslid en oud-voorzitter Anique Driessen, geboren en getogen in Elsloo. “Ik ben met Escolum opgegroeid, ging als peuter en kleuter mee naar optredens. Escolum zit in mijn bloed. Al met 13,5 jaar mocht ik lid worden.” Dat is Anique nog steeds met hart en ziel. “Toen het ledenaantal eens op een bepaald moment zo laag was, heb ik alles op alles gezet om het koor te redden.”

Eén grote familie

“Zo’n beetje heel Elsloo heeft afgelopen vijftig jaar meegezongen bij Escolum,”, vervolgt Anique. “Broers, zussen, vrienden, neven, nichten, buurvrouwen... Vroeger zongen we niet alleen, we maakten ook jeugdrevues en waren actief met carnaval. We namen deel aan zeskampen, wasten auto’s op de markt en zongen op een camping in Zutendaal. We deelden lief en leed met elkaar en hebben een hechte band opgebouwd. Er zijn zowel relaties als huwelijken uit ons koor ontstaan. Zelfs kinderen van oud-koorleden zijn nu lid. Escolum voelt als één grote, actieve familie en heeft in ons dorp een belangrijke sociale functie. Ook bezoekers van onze optredens beleven plezier aan ons koor.”

Buiten de lijntjes

Escolum heeft nu meer dan vijftig leden, ook een aantal van buiten het dorp. Zo rijdt Vince Penders die in Elsloo opgroeide nog elke dinsdagavond vanuit Maastricht naar de wekelijkse koorrepetitie in een eigen ruimte van het Elslose Maaslandcentrum. Wat houdt hem al twaalf jaar enthousiast? “Wij zijn geen standaard koor,”, zegt hij. “Onze liedjes vang je niet onder één genre. Wij experimenteren met nummers van onder andere Rammstein, Elton John, Neil Diamond en U2. We kleuren graag buiten de lijntjes. Met onze eigen muziekgroep kunnen we meer diepte geven aan onze liederen. We zijn een hechte club die ervoor wil gaan en maken er iets bijzonders van onder leiding van onze kundige dirigent Micha Hendriks.”

Reünie en concert

Escolum viert zijn jubileum groots. Er vonden al enkele activiteiten plaats en er zit nog veel moois in het vat. Zo is er op zaterdag 11 maart is een reünie met als thema ‘Verhalen vertellen’ - 50 jaar Escolum’. Aanmelden kan via escolum50jaar@ziggo.nl. Op zaterdag 15 april vindt het jubileumconcert ‘All Inn’ plaats. “Dat wordt een spectaculaire avond”, voorspellen Anique en Vince. “Onze muziekgroep wordt voor die avond uitgebreid met negen blazers en een percussionist. Daarnaast is er nog een dansgroep.” Ticketverkoop: penningmeester@escolum.nl

Lees het hele interview in de Maaskentjer van maart.

Anique Driessen Maaskentjer maart 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen