Samen een ontmoetingsplek creëren

Ut Bakkes wordt omgetoverd tot gezellige huiskamer

In Maasband wordt een oude bakoven in ere hersteld. Initiatiefnemers, waaronder Jeanne Stroucken, vertellen er met veel passie over: “Hier in Maasband zitten we in een buitengebied. Ut Bakkes zorgt er voor dat de mooie samenhorigheid wordt versterkt in ons dorp”.

Op een warme zomeravond vertellen Jeanne, Margriet en Lisette over het ontstaan van Ut Bakkes. De oude oven werd vanaf begin jaren 20 uit de vorige eeuw eens per week opgestookt. Hier werden brood, vlaai, knapkoek en vlees voor eigen gebruik gebakken. In de jaren ’60 en ’70 is het gebouwtje door een Heerlens echtpaar gebruikt als vakantieverblijf. “Later heeft mijn man het ingericht met allerlei oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen”, vertelt Margriet. 

“Bij het DOP is het idee voor een dorpsontmoetingsplek ontstaan”

Vanuit dorpsbewoners en ook door fietsers en wandelaars werd er gevraagd naar ontmoetingsmogelijkheden. Toen is het idee vanuit het DOP ontstaan. “Een soort huiskamer waar wandelaars, fietsers en bewoners samen kunnen komen voor een kopje koffie, thee en eigen gebakken vlaai. Een plek waar mensen kunnen genieten van de natuur en het buitenleven”, vertelt Jeanne. “Ook willen we plaatselijke producten, zoals ei, jam, honing en noten verkopen. Dit onder het motto meer delen, minder weggooien”, vult Lisette aan. Bij speciale gelegenheden wordt de oven gestookt om mensen te laten zien hoe mensen vroeger bakten. Jaarlijks wordt er voor de dorpsbewoners Heel Holland Bakt georganiseerd. Een gezellige brunch waar Maasbanders zelf hun eigen broden en vlaaien kunnen bakken en nuttigen.

“Door samenwerken ontstaat er een mooie samenhorigheid in Maasband”

Ze benutten hun creativiteit om de exploitatie te realiseren. “We betrekken veel mensen uit het dorp. We hebben veel vakmensen in huis, zoals stratenmakers, elektriciens en klusjesmannen, zij helpen ons bij de realisatie”, vertelt Lisette. Door het samenwerken wordt er een mooie samenhorigheid gecreëerd in Maasband. “Maar het belangrijkste is dat we op deze manier Ut Bakkes kunnen behouden”, legt Margriet uit. Ook helpt de gemeente door mee te denken over subsidies. “Subsidie en vergunningen trajecten vragen wel uithoudingsvermogen”, aldus Jeanne. “Steun vanuit de gemeente is dan ook zeer welkom”. In het najaar hopen de initiatiefnemers dat de eerste koffie geschonken kan worden.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Ut Bakkes? Houdt de Facebookpagina van de initiatiefnemers van Ut Bakkes in de gaten. Geïnteresseerd over wat er allemaal in Maasband gebeurt? Kijk dan op https://www.gemeentestein.nl/dop-maasband.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen