Wat maakt Stein voor Wim Stijnen?

Wat maakt Stein voor Wim Stijnen?

“Ik zing over de nostalgische plekken die Stein uniek maken”

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Wim Stijnen (78). Hij bezingt zijn liefde voor Stein in liedjes in het dialect. Daarnaast zet hij zich al zijn hele leven in als vrijwilliger voor verschillende verenigingen.

Wim woont samen met zijn vrouw Annie Ackermans in Nieuwdorp. “‘The Voice of Stein’, zo omschreef iemand mij ooit”, vertelt Wim lachend. “Zingen en muziek maken zijn mijn passie. Mijn repertoire bestaat uit liedjes over de nostalgische plekken die Stein uniek maken, ons cultureel erfgoed.” De liedjes mét clips zijn op YouTube te vinden. Ook treedt Wim geregeld op in verzorgingshuizen. “Ouderen houden van het dialect en herkennen veel in de teksten.” Jarenlang was Wim het gezicht van Stein bij het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. “Ik stond zeven keer als duo in de finale van het LVK en één keer solo. ‘Laot die R mer rolle’ en ‘Faala! (Alaaf angesj-om)’ zijn in heel Limburg bekend.”

Veel veranderd

De geboren en getogen Steindenaar is altijd actief geweest in het verenigingsleven. Zo is hij medeoprichter van de Steinder Revuu en zet hij zich in voor Wensauto Stein, Vrienden van de Schutterij en Klankbordgroep Nieuwdorp. “Ik heb Stein en haar verenigingsleven door de jaren zien veranderen. Door de brand is ons oude winkelcentrum helaas verdwenen. Dat was echt een gezellige ontmoetingsplek. Hoe mooi en goed verzorgd het nieuwe centrum ook is, dat gevoel komt nooit meer terug. We kennen elkaar niet meer allemaal zoals vroeger. Bij de verenigingen zie je steeds minder jonge mensen. Dat vind ik wel jammer.”

Vastelaovend

Hoe viert Wim carnaval? “In 1978 was ik Prins Carnaval van de Steinder Bök. Nog steeds maak ik deel uit van de Societé Oud Prinse oftewel het SOP. Op stap gaan hoeft voor mij niet meer. Maar met de muziekkapel ‘Sjpas Bend Steins Geweld’, waar ik saxofoon speel, loop ik wel mee in de optocht. En natuurlijk zing ik mijn vastelaovendliedjes in de tehuizen.”

Wims favoriete plek in Stein

“Ik kan niet één specifieke plek noemen. Daarom deel ik graag een route die ik vaak wandel met Sem, de hond van mijn kleindochter. Ik loop vanuit Nieuwdorp door de Pasveer via een holle weg naar de Scharberg. Dan kom je langs het Kasteelpark en de brouwerij. Vervolgens wandel ik langs de Zonput en het kapelke naar de Brugstraat, waar ik even stilsta bij mijn geboortehuis Den Hoaf. Daarna via het Brook weer langs de fanfarezaal waar wij onze Revuu hebben opgericht. Dan via de Taterstein door het nieuwe hart van Stein weer naar huis in Nieuwdorp. Een route vol mooie herinneringen.”

Lees de Maaskentjer van januari.

Wim Stijnen Maaskentjer januari 2023

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen