“Lekker ravotten en erna een gezonde snack”

Waarom zijn jullie aan de slag gegaan met een gezonder voedingsaanbod?

Kinderen komen bij ons ravotten en zijn op die manier lekker actief en gezond bezig. Dan is het toch eigenlijk zonde dat er enkel en alleen ongezond voedingsaanbod is? Kinderen zijn onze toekomst en wij voelen die sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin wel. Daarnaast kregen we ook steeds vaker de vraag of er ook iets gezonds te krijgen was en moesten hier ‘nee’ op antwoorden. Dat wilden we anders.

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Allereerst hebben we goed gekeken naar ‘best practices’. Hoe hebben andere attractieparken dit aangepakt, als een Efteling of Gaia Zoo bijvoorbeeld. Vanuit JOGG wordt vier keer per jaar een inspiratiebijeenkomst georganiseerd vanuit Gezond Uit! Om ervaringen uit te wisselen en ideeën te delen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.
We hebben beetje bij beetje ons aanbod iets gezonder gemaakt. Zo zijn we gestart met het aanbieden van water en fruit. Ook is een verse pastasalade en yoghurt toegevoegd aan het assortiment.
Vervolgens hebben we gekeken naar de plek waarop we dit gezonde aanbod zouden positioneren. Dit zou een strategische plek moeten krijgen, vooraan en op ooghoogte van de kid+s. Dit is de vitrine Eekie’s Gezonde Keuze geworden.
Naast de toevoegingen hebben we ook een aantal producten vervangen door een gezonder alternatief. Zo hebben we de ranja vervangen door suikervrije ranja en krijg je bij ons een tosti zonder ham.

Wat zijn de reacties van ouders en kinderen?

Van veel ouders horen we dat ze blij zijn dat er nu ook een gezonde keuze is. We kunnen nu eindelijk met ‘ja’ antwoorden als men vraagt of er ook gezonder aanbod is.
Toch merken we ook dat het wel tijd nodig heeft bij veel mensen om er gebruik van te maken. Men ziet een dagje uit toch ook wel als een reden om te kiezen voor de ongezonde hap. Maar we blijven ook de gezonde keuze aanbieden en hebben geduld hierin. We weten van andere parken dat dit beetje bij beetje meer wordt afgenomen. Het gaat om gewoonte- en gedragsverandering en dat kost nu eenmaal tijd.

Naast het voedingsaanbod zijn jullie ook aan de slag gegaan met de rookvrije omgeving?
Net als met voeding, willen we ook op gebied van roken ons steentje bijdragen aan een gezondere omgeving voor kinderen. Daarom willen we roken met kinderen in de buurt ontmoedigen. We hebben inmiddels drie rookvrije zones op ons park, de midgetgolf, de kinderboerderij en het zwembad. Op die manier werken we toe naar een park dat grotendeels rookvrij is en blijven er enkel rookzones over.

Wat geef je mee aan andere kindomgevingen (sportverenigingen, buurthuizen, etc)?

Kijk goed naar wat je in je assortiment hebt en hoe je dit relatief makkelijk en stap voor stap gezonder kunt maken. Dit kan door nieuwe producten toe te voegen maar ook door een gezondere variant te kiezen van een product (suikervrije ranja in plaats van suikerrijke ranja). Maak gebruik van acties. Koppel een gezond product aan een ander product. En laat men op deze manier kennismaken met de nieuwe producten. Ga er niet vanuit dat je winst gaat maken in de eerste periode waarin je start met het gezondere aanbod. Maar je kunt wel quitte spelen als je het slim aanpakt. Heb geduld en neem kleine stappen. Zo werk je uiteindelijk toe naar een groot resultaat.

“Samen maken we gezond gewoon!”

Interview Marc Bossers JOGG 2022

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen