Wat maakt Stein voor Diana Fredrix?

"Als wij het verschil niet maken, wie doet het dan wel?"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie zij is, wat ze doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Diana Fredrix (50), die met haar Facebookpagina ‘Zonder honger naar bed’ voedsel en spullen inzamelt voor mensen die wat extra’s kunnen gebruiken.

Diana Fredrix en Linda Kooyman richtten de Facebookpagina ruim twee jaar geleden samen op. “Het concept bestaat al langer, maar in Stein was zoiets nog niet opgericht,” aldus Diana. “Ons doel was: als je eten overhebt, kun je dat melden op de pagina en dan geven we het door aan iemand die het kan gebruiken. Dat is gaan groeien. Er worden nu ook spullen en verzorgingsproducten doorgegeven. Inmiddels zijn er zo’n zeshonderd mensen actief op de Facebookpagina.”

Hulp in Stein

Diana heeft in de jeugdzorg gewerkt en is momenteel kraamverzorgster. “Ik heb zo veel ellendige financiële situaties gezien. Er zijn mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar het wel hard nodig hebben. Tijdens mijn werk ben ik gezinnen tegengekomen die geen luiers hadden voor de baby of zelf niets te eten hadden. Linda en ik besloten daar in onze regio iets aan te doen.”

Het verschil maken

“Ik heb van kleins af aan de behoefte gevoeld om mensen te helpen. Je kunt achter de geraniums zitten of er het beste van maken. En als wij het verschil niet maken, wie doet het dan wel? Er zijn genoeg mensen die willen helpen als er eenmaal iets op touw gezet is. Ik hoop vooral dat de mensen die het nodig hebben, zich niet bezwaard voelen om hulp aan te nemen.”

Ideale gemeente

Diana is geboren in Catsop, waar ze woonde tot haar twaalfde. “Ik weet nog dat ik boos op mijn ouders werd toen we naar Stein verhuisden, omdat ik dan verder moest fietsen naar school en vrienden. Uiteindelijk is dat goed gekomen, hoor. Op mijn achttiende ben ik weggegaan uit de gemeente, maar inmiddels woon ik weer in Stein. Ik vind het een ideale woon-, werk- en leefgemeente. Je bent binnen een paar minuten op de snelweg, hebt genoeg winkels in de buurt en je zit in een prachtig stuk natuur. Ik vind het heerlijk om langs de Maas te verdwalen.”

Jeugdherinneringen

“Mijn favoriete plek in de gemeente? Ik heb er eigenlijk twee. Het kapelletje dichtbij waar ik geboren ben, vind ik prachtig. Hetzelfde geldt voor het bos in Elsloo, daar heb ik veel mooie herinneringen gemaakt. Vooral de plek bij de ‘Duuker’, een tunneltje in het Elslooërbos onder de spoorweg, vind ik bijzonder: die is nooit hetzelfde. Iedere keer als ik daar een foto van maak, ziet het er weer anders uit. Deze plekken maken deel uit van mijn jeugd.”


Bekijk alle interviews van onze ambassadeurs op www.datmaaktsteinvoormij.nl

Maaskentjer juni 2022

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen