Wat maakt Stein voor Roy Wagemans?

"Ik wil emoties opwekken met mijn kunstwerken"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Roy Wagemans (39), die als street artist werkt en in Berg aan de Maas woont.

Tijdens een ingrijpend moment in zijn leven werd tekenen voor Roy plotseling meer dan een hobby. "Toen mijn opa overleed op mijn tiende, wist ik niet goed hoe ik daarmee om moest gaan," vertelt hij. "Ik merkte dat tekenen me een bepaalde rust gaf en troostend werkte. Toen mijn familie mijn werk zag, kreeg ik veel ontroerde reacties. Mijn ouders zijn nog steeds mijn grootste fans."

De man met de monden

Inmiddels heeft Roy zijn eigen studio: Studio Kriss Krass. "Van striptekenen tot grafische vormgeving en van schilderen op doek tot street art: mijn werk is heel gevarieerd. In de kunstwereld sta ik bekend als ‘de man met de monden’. Ik maak kunstwerken van monden met behulp van lipjes van blikjes."

Beeldverhaal van Stein

Waar Roy op dit moment mee bezig is? Het beschilderen van de drie viaducten in de gemeente Stein onder de A76. "De viaducten vertellen een beeldverhaal van wat er zich in de gemeente afspeelt en heeft afgespeeld. De Steinse industrie, cultuur en natuur worden vertegenwoordigd. Ik vind het belangrijk om veel kleur te gebruiken, zodat de kunstwerken echt spreken. Ik wil vrolijkheid uitstralen en emotie opwekken. Dat lukt gelukkig wel: ik krijg extreem veel leuke reacties op de viaducten!" Een rijke geschiedenis Roy is geboren en getogen in de gemeente Stein en woont inmiddels met zijn vrouw en twee kinderen op een bijzondere plek. "We wonen in een pand dat al 110 jaar van mijn familie is. Ik ben de vijfde generatie die erin is getrokken. Hiervoor was het van mijn opa, die vroeger ook illustrator was. Achteraf gezien heeft hij behoorlijk veel invloed op mijn leven gehad. Waar mijn opa vroeger een café had, heb ik nu mijn werkatelier. Ik zou daar later een galerie van willen maken, zodat ik mijn kunstwerken kan tentoonstellen."

Stein is een goede plek om te wonen als je geïnspireerd wil worden, vindt Roy. "Er is hier veel gebeurd en er gebeurt nog steeds veel. Denk aan organisaties als de harmonie of de carnavalsvereniging. Verengingen zijn belangrijk voor iedereen. Hetzelfde geldt voor kunst: het verbindt elkaar en maakt emoties los. Dat vind ik mooi."

Bekijk alle interviews van onze ambassadeurs op www.datmaaktsteinvoormij.nl

Roy Wagemans

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen