Wat maakt Stein voor Marianne van Kan?

"We hebben hier zo’n geweldig rijke historie"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie zij is, wat zij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Marianne van Kan (63 jaar), die zich vol overgave inzet voor het erfgoed in Elsloo.

Marianne is geboren en getogen in Elsloo en heeft ruim 25 jaar gewerkt als onderwijzer op de plaatselijke basisschool. Toen ze drie jaar geleden met vervroegd pensioen ging, werd ze vrijwel direct gevraagd voor het bestuur van Streekmuseum Elsloo. Inmiddels is ze in vier lokale stichtingen actief. “Ik heb nog zóveel plannen, ik ben voorlopig nog niet klaar!”

Historie tot leven brengen

Marianne heeft altijd al veel interesse gehad in Elsloo en haar historie. Nu heeft ze eindelijk tijd om daar actief mee bezig te zijn. Marianne: “Toen ik nog voor de klas stond, viel me op dat veel kinderen en hun ouders weinig weten over de plek waar ze wonen. Ik zeg altijd: als je van de historie weet, begrijp je het heden beter. Als ik mensen iets bewuster of enthousiaster kan maken over Elsloo, dan doe ik dat graag. Dan bedoel ik niet alleen de mensen die hier al lang wonen, maar ook nieuwe bewoners én bezoekers.”

Historiehuis aan de Maasvallei

Voor het Streekmuseum Elsloo doet Marianne de PR en promotie. Verder is ze samen met de overige bestuursleden verantwoordelijk voor het beleid, de exposities en overige activiteiten. “We verzorgen bijvoorbeeld nostalgische modeshows in kleding van de jaren ’50 en ’60. Dat is altijd een groot succes. Zeker bij de oudere generaties roept het veel herinneringen en emoties op. Zodra het weer kan, gaan we het museum op feestelijke wijze heropenen onder de nieuwe naam ‘Historiehuis aan de Maasvallei’. Ons 60-jarig jubileum hebben we vorig jaar ook al niet kunnen vieren, dus dat nemen we dan ook meteen mee. Ik hoop ergens rond mei.” 

De aandacht verdelen

Toen Marianne eenmaal in het bestuur van het streekmuseum zat, wisten andere stichtingen haar ook snel te vinden. Inmiddels zet ze zich via het Dorpsplatform (DOP) in voor meer samenhorigheid en de bescherming van Elsloo’s erfgoed. Vanuit DOP is ze ook betrokken bij het behoud en herstel van Kasteel Elsloo en het omliggende kasteelpark. Tot slot is Marianne actief binnen stichting Maaskentjer om de toeristische aantrekkingskracht van Elsloo verder te vergroten. “Het klinkt als veel werk en dat is het soms ook, maar het is zó leuk. De mensen zijn ontzettend enthousiast en als ik kijk wat we allemaal voor elkaar krijgen dan is dat gewoon hartstikke sjiek!”

Favoriete plekje(s)

Gevraagd naar haar favoriete plekje, kan Marianne niet kiezen. Dus ze noemt er twee. “Catsop is een heerlijke plek. Hier is mijn vader geboren en ik woon er nu ook met veel plezier. Maar de oude kern van Elsloo is natuurlijk ook prachtig. Hier zijn we nu bezig om van de Scharberg een mooi uitzichtpunt te maken. Daardoor kunnen mensen met een scootmobiel of rolstoel straks ook makkelijker bij het kasteel komen. Als we samen zoiets voor elkaar krijgen, daar kan ik echt van genieten!”

Bekijk de hele Maaskentjer op onze website

Afbeelding Maaskentjer Marianne van Kan

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen