SJAR: brug tussen jongeren en gemeente

Mening van jongeren telt

“We moeten ons laten horen als jongeren in onze gemeente, want onze mening is belangrijk”, vertelt Lieke Schmeitz enthousiast. De SJAR zet zich in om jongeren meer te betrekken bij de politiek én de samenleving.

Stein is de allereerste gemeente in Nederland, die door jongeren wordt voorzien van advies over activiteiten en plannen. Lieke is al zes jaar lid van de SJAR en inmiddels voorzitter: “Ik merk dat jongeren nog ver van de politiek afstaan. We proberen met de SJAR de jongeren in de gemeente meer te betrekken bij de politiek maar vooral ook bij onze samenleving”.

“Het is belangrijk dat jongeren ons kunnen vinden”

SJAR staat voor Steinse Jongeren Adviesraad en geeft gevraagd en ongevraagd advies over allerhande plannen en activiteiten in de gemeente. Ze denken mee over projecten die raakvlak hebben met jongeren. De SJAR is de schakel tussen de jongeren en de gemeente. “Jongeren stappen zelf niet snel op de gemeente af. Wij willen met de SJAR die drempel verlagen. Dan is het wel belangrijk dat jongeren ons kennen en kunnen vinden. Om meer bekendheid te krijgen, hebben we een Facebookpagina opgezet en hebben we een enquête verspreid op het Groenewald in Stein”.

“De gemeente stapt steeds vaker op ons af”

De SJAR heeft al veel bereikt. Er is een ruimte voor bandjes gekomen, waardoor de buurt minder last van geluidsoverlast heeft. En het is een plek voor jongeren om samen te komen. De SJAR heeft ook meegewerkt aan het jongeren- en subsidiebeleid van de gemeente. Lieke vertelt: “We zijn steeds professioneler bezig. We hebben alles op de rit en nu moeten we doorpakken. Steeds vaker stapt de gemeente op de SJAR af en worden we betrokken bij nieuwe projecten”.

"Dé kans voor jongeren om mee te denken over hun eigen toekomst"

Lieke vindt het erg bijzonder dat de gemeente Stein zoiets voor jongeren doet. “Veel jongeren denken er niet over na dat beslissingen die nu worden genomen, invloed hebben op hun leven over tien of twintig jaar. Daarom is het belangrijk dat de SJAR hierover meedenkt. Daarnaast denken wij vaak verfrissend en out of the box”. Het is voor jongeren dé kans om mee te denken over hun eigen toekomst. “We zijn allemaal mensen die iets willen doen voor onze (jonge) medemens”. De SJAR dient ook als springplank voor de jongeren naar de lokale politiek. Ze bouwen een netwerk op en leren veel van elkaar.  Bovendien is het leuk. “Er hangt een goede sfeer binnen de SJAR en het is er gezellig. Niet geheel onbelangrijk”, lacht Lieke.

Nieuwsgiering naar wat de SJAR nog meer doet? Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of volg de SJAR op de voet via Facebook.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen