Succes van de taalcursus

Thuisgevoel door Nederlandse taal

“Als ik iets doe, doe ik het goed, anders doe ik het niet”. Dat zijn de woorden van Sabah Abood, die negen jaar geleden vanuit Iran naar Nederland kwam en in Stein is gaan wonen. Na het afronden van haar inburgeringscursus is ze verder gegaan om de Nederlandse taal te leren en zich zo thuis te voelen in Nederland.

Tijdens de inburgeringscursus die ze volgde op het Leeuwenborgh merkte haar docent al gauw dat Sabah graag wilde leren. De docent heeft Sabah daarom gestimuleerd om staatsexamen te doen. “Helaas heb ik dit de eerste keer niet gehaald. De gemeente Stein heeft er toen voor gezorgd dat ik nogmaals examen kon doen”. En met succes. Haar inzet heeft ertoe geleid dat Sabah in 2012 de aanmoedigingsprijs van Leeuwenborgh heeft gekregen.

“Tijdens de cursus in Maasmechelen leerde ik veel over solliciteren”

Om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten heeft gemeente Stein haar daarna een taalcursus in Maasmechelen aangeboden. Hier kon ze vier dagen in de week bezig zijn met de Nederlandse taal. Tijdens deze cursus leerde ze veel over solliciteren en een CV maken. “Ook leerde ik wat ik tijdens een sollicitatiegesprek het beste wel en niet kan zeggen”.

“Ik vind het erg belangrijk om iets terug te doen voor de gemeente”

In de tussentijd heeft Sabah stage gelopen bij een kinderopvang. Ze vertelt dat het contact maken met ouders erg belangrijk is om bijvoorbeeld de dag te bespreken. “Oudergesprekken zijn nog steeds spannend, daarom ben ik als vrijwilliger gaan werken op een basisschool. Door mijn werk als vrijwilliger leer ik dit steeds beter. Ook help ik daar als tolk bij oudergesprekken." Dit doet ze nu enkele dagen per week. Sabah is erg dankbaar voor wat gemeente Stein voor haar heeft gedaan. “Ik vind het erg belangrijk om iets terug te doen voor de gemeente, daarom werk ik op de basisschool. Het is leuk om vrijwilligers te werk te doen én ik leer er nog beter Nederlands door. Bovendien voel ik mij er gerespecteerd en gewaardeerd, dat is belangrijk voor mij”.

Meer weten over hulp aan nieuwkomers? Kijk dan op: www.gemeentestein.nl/statushouders

 

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen