10 november: dag van de mantelzorg. Een interview met Niek en Tiny Meijer

Dit interview is geschreven door mantelzorgconsulent Pia Bronckhorst van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Niek geeft graag zijn medewerking aan een artikel over mantelzorg om datgene dat vaak onzichtbaar gebeurt achter de voordeur, zichtbaar te maken. Heel belangrijk, volgens Niek, want zelfs zijn kinderen beseffen vaak niet wat de zorg voor zijn partner en hun moeder inhoudt.

Drukke planning

“Ik kan gelukkig alles nog, maar wat het zo moeilijk maakt is dat de hele dag volgens een bepaalde routine moet verlopen en als daar een kink in de kabel komt, loopt alles in de soep. Ik sta om 7.00 uur op om alles georganiseerd te hebben voordat de thuiszorg komt om 7.45 uur. Als die weg zijn moet ik mezelf nog douchen en gaan we samen ontbijten. Om 10.00 uur hebben we er al een dagtaak op zitten. En dan begint het pas; boodschappen, huishoudelijke klussen, de tuin bijhouden, de administratie (een hele klus al die brieven van instanties!), en alle afspraken afwerken die op de kalender staan.”

Ter illustratie laat hij mij zijn kalender zien waar op iedere dag afspraken staan vermeld zoals bloedprikken, kapper, tandarts, casemanager dementie, ziekenhuis, bijeenkomst steunpunt mantelzorg, papier prikken, de huishoudelijke hulp, naar de dagopvang brengen, naar de fysiogymnastiek etc. “Daarbij is het gedrag van Tiny soms zo moeilijk te begrijpen. Ze toont weinig initiatief meer, ik moet haar veel sturen. En wat doe ik als ze zegt dat ze zo graag naar haar moeder zou gaan?”

Tiny gaat heel langzaam steeds verder achteruit zowel lichamelijk als geestelijk. Niek zorgt al vele jaren voor haar. Was het huishouden na zijn pensioen eerlijk tussen hen verdeeld, nu komt alles op zijn schouders neer en daarbij de zorg en aandacht voor Tiny. Tiny: “Ik vind het heel fijn dat Niek alles zo goed regelt en doet. Maar soms vergeet hij mij wel eens door de drukte.” Waarmee ze wil zeggen, ik zou wel willen dat hij wat vaker bij mij komt zitten.

Niek zou best nog graag eens een reis maken naar bijvoorbeeld IJsland maar hij wilt Tiny niet achter laten. Tiny vindt het vervelend dat ze hem daarin belemmert. Ze gunt het hem heel erg, maar kan ook niet zonder hem.

Fit blijven

Op de vraag hoe hij als 87-jarige met zo’n zware zorgtaak zo fit blijft, vertelt Niek: “Ik start al jaren iedere dag met een aantal oefeningen op bed. Daarnaast ga ik naar de fitness en loop ik dagelijks minstens 20 keer de trap op en af, heel goed voor hart- en longfunctie. Ook wandel ik geregeld een stuk. Voor mijn geest maak ik, samen met Tiny, puzzels uit de krant en speelde ik tot voorheen 2x per week bridge”. Ook de I-Pad en smartphone bedienen is geen probleem voor hem. Tijdens de lockdown lukte het hem zelfs om online deel te nemen aan de gesprekgroep voor mantelzorgers. Minstens zo belangrijk vindt hij sociale contacten die hij heeft bij het papier prikken en het wandelen met WijKerenshei. Dat Niek over een gezonde dosis humor beschikt, blijkt ook weer tijdens dit interview, waar we geregeld eens goed lachen om de verhalen van vroeger.

Waar ze samen nog van kunnen genieten? Van de kleine dingen, zoals samen koffie drinken en de krant lezen. Maar vooral genieten van wat er zich in de tuin afspeelt. De verandering van de seizoen en de talrijke vogels in hun tuin die Niek op natuurlijke wijze heeft aangelegd. Tiny kent alle namen van de vogels en weet tijdens ons gesprek te vertellen dat het gekwetter wat we horen de ruzie is tussen een koolmees en een pimpelmees om wie er in het vogelhuisje mag wonen dat aan de boom hangt.

Bijeenkomsten Steunpunt mantelzorg

Niek is een regelmatig bezoeker van de bijeenkomsten van Steunpunt Mantelzorg Zuid. In de contactgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie vindt hij herkenning (gedeelde smart is halve smart), en krijgt hij van collega-mantelzorgers goede tips en kan hij anderen ook raad geven vanuit zijn ervaring. De mantelzorgwandelingen bieden hem ontspanning en tevens gelegenheid tot een praatje met anderen. “Deze organisatie, de thuiszorg en de casemanager dementie zijn een grote steun voor mij om mijn rug recht te houden”, besluit Niek.

Petje af 

Ik neem afscheid en denk: petje af voor de liefde en zorg die Niek aan Tiny biedt. En petje af voor beiden omdat ze, ondanks de beperkingen die het leven hun oplegt, nog zo’n rijk leven hebben samen.

Afbeelding Niek mantelzorger van Tiny

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen