Wat maakt Stein voor Huub Bervoets?

“We krijgen zelfs reacties uit Amerika van mensen die onze video’s prachtig vinden”

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Huub Bervoets (73), die zich met het initiatief ‘Onger Os Thoes’ op een mooie manier inzet voor de inwoners van Stein. Huub maakt, samen met een paar andere vrijwilligers, wekelijks een mooie, vermakelijke en handige video die grotendeels gebaseerd is op oud filmmateriaal van hemzelf.

Huub heeft jarenlang op hoog niveau amateurfilms gemaakt. Op het moment dat corona om de hoek kwam kijken, werd hij benaderd voor Onger Os Thoes. Huub: “Vóór corona hadden we maandelijks bijeenkomsten van ‘Onger Os’, een groep ouderen en mensen met beginnende dementie. Toen we niet meer bij elkaar konden komen, besloten we Onger Os bij de mensen thuis te brengen in de vorm van wekelijkse video’s. We hopen het geheugen van licht dementerenden te prikkelen en mensen te vermaken.”

Beelden van vroeger

Waar de afleveringen van Onger Os Thoes over gaan? “Voornamelijk over het verleden,” legt Huub uit. “Ik heb heel veel eigen videomateriaal van de prachtige omgeving van Stein, maar we verwerken ook nieuwe dingen in de afleveringen. Thei Maesen verzorgt standaard de opening, Jack van Rossum vertelt een verhaal, Bart Urlings doet oefeningen voor die ouderen kunnen nadoen, Isabelle Smeets spreekt regelmatig films in en Pia Bronckhorst helpt met de quiz.” Een echte teamprestatie, dus. “Het is voortreffelijk om met deze mensen samen te werken. Ze zijn allemaal zo enthousiast en een enorme steun voor mij.”

Fans in Amerika

Huub verzorgt zelf de montage en afwerking van de films, waar behoorlijk wat tijd in zit. Gelukkig krijgt hij er naar eigen zeggen veel voor terug. “Ik ben weer enthousiast om verder te gaan met filmen en om mijn oude films weer onder het stof vandaan te halen. En dan de reacties van mensen: daar was ik helemaal niet op voorbereid. We krijgen iedere week mails en berichten van mensen die de video’s prachtig vinden. Er zijn zelfs reacties geweest vanuit Colorado en Californië, van mensen die hier hebben gewoond en ooit naar Amerika geëmigreerd zijn. Dat geeft me het gevoel alsof ik meer doe dan alleen maar filmpjes opknappen. We brengen mensen vreugde.”

De toekomst van Onger Os Thoes

Fans van Onger Os Thoes hoeven zich geen zorgen te maken: er komen nog genoeg afleveringen aan. “We hebben nu zestig afleveringen uitgebracht en willen eigenlijk niet meer stoppen. Hoewel we de afleveringen in de toekomst misschien minder vaak gaan uitbrengen, worden ze waarschijnlijk een stuk langer.” Nog meer mooi videomateriaal; iets om naar uit te kijken, dus!

Lees de volledige krant online via gemeentestein.nl/maaskentjer 

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen