Werken werkt

Met projecten die doorstroming naar betaald werk stimuleren

We willen in onze gemeente dat iedereen kan meedoen en kan werken naar eigen kunnen. Maar niet alle inwoners lukt het om zelf werk te vinden én te houden. De gemeente helpt deze inwoners daarom op weg om betaald werk te vinden dat bij hen past. En wat blijkt? Werken werkt! Wethouder Hub Janssen en Rick van Kempen vertellen hoe.

De gemeente kent mensen die al geruime tijd thuis zitten, zonder baan. “Ze hebben een duwtje in de rug en de juiste begeleiding nodig om weer aan het werk te kunnen. Dat doen we door deze mensen werkervaring op te laten doen en hen te stimuleren zichzelf te ontwikkelen”, aldus wethouder Hub Janssen. Dat doet de gemeente met de inzet van een aantal projecten.

Stein Schoon helpt

Sinds een aantal jaar werkt een groepje inwoners met een uitkering mee aan het verbeteren van de leefbaarheid in onze dorpskernen. Ze helpen in de wijken mee om zwerfvuil op te ruimen. Hierdoor doen ze werkervaring op, krijgen ze ritme in hun dagelijks leven en leren ze nieuwe vaardigheden, die ze nodig hebben om betaald werk te vinden. Bovendien bekijken we, samen met hen, of ze cursussen of een opleiding kunnen volgen om de volgende stap naar werk te zetten. De deelnemers worden begeleid om hun arbeidsvaardigheden te ontwikkelen, maar krijgen ook ondersteuning op sociaal maatschappelijk gebied als dat nodig blijkt, bijvoorbeeld bij het op orde krijgen van hun financiële huishouding. Tot nu toe zijn er 10 mensen aan de slag gegaan voor Stein Schoon. Zoals Rick: “Het project Stein Schoon geeft mij een gezonde structuur, sociaal contact en vooral perspectief op een onafhankelijke toekomst!” Er zijn ondertussen al 6 van hen doorgestroomd naar een betaalde baan, ook Rick heeft sinds kort een reguliere baan gevonden. Natuurlijk door zijn eigen inzet en betrokkenheid én de kansen die hem geboden zijn om werkervaring op te kunnen doen.

Vitale inwoners op weg naar werk

Een ander bijzonder project voeren we uit in samenwerking met Steinerbos. Hiermee willen we mensen zonder werk weer werkfit maken. Door ze een sportief programma aan te bieden werken ze aan hun conditie en gezondheid, waardoor ze vol energie de weg naar betaald werk kunnen vinden. Mensen die lekker en vitaal in hun vel zitten, zijn namelijk meer gemotiveerd om passend werk te vinden. Bovendien leren ze ook vaardigheden, die nodig zijn om aan het werk te blijven, zoals het nakomen van afspraken en op tijd aanwezig zijn. De deelnemers doen onder meer mee aan aquafitness en bootcamp. Ook krijgen ze persoonlijke coaching en voedingsadvies. “Ik ben positief over het project, omdat dit bijdraagt aan mijn dagritme en omdat het mij fitter maakt. Daarnaast heb ik contact met andere deelnemers, die op zoek zijn naar een baan en kunnen we ervaringen, ideeën en tips uitwisselen”, aldus een van de deelnemers van het project.

Werken werkt

Wethouder Hub Janssen is enthousiast: “We ervaren dat persoonlijke aandacht en goede begeleiding helpt om deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. We kunnen hen weer zicht op de toekomst bieden en in contact brengen met anderen, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en kunnen genieten van de leuke dingen in het leven. We krijgen veel positieve reacties van de deelnemers, die met hun inzet laten zien dat werken ook echt werkt!”

Meer weten over re-integratie? Lees hier wat de afdeling werk & inkomen voor je kan betekenen.
 
 
 
 

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen