Uniek in Stein: grafcultuur

Duizenden jaren aan leven in Stein ontdekt

Duizenden jaren geleden bruiste Stein al van het leven en de vele gemeenschappen. Hoe we dat weten? Door de unieke grafcultuur die in Stein ontdekt is. Vrijwilligers van het Museum voor Grafcultuur vertellen er vol passie over.

Jan Nijsten, conservator en Paul Mennens, bestuurslid van het Museum voor Grafcultuur, hebben beiden een diepgegronde passie voor archeologie en de geschiedenis van Stein. Paul: “De liefde voor archeologie en historie is van vader op zoon overgebracht. Mijn vader werkte destijds samen met dokter Beckers en Pater Munsters”. Jan heeft veel ervaring als vrijwilliger: “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken”. Vol energie en met een grote glimlach vertellen ze over de zo bijzondere grafcultuur in Stein.

“Nergens ter wereld is er een graf zoals in Stein gevonden”

In 1963 werd er een graf ontdekt die rond 3.400 v. Chr. is gebouwd. Op grote keien uit de Maas werden urnen met verbrande beenderen van de doden gelegd. “Tot op heden wordt er onderzoek gedaan naar wie deze mensen uit de boerengemeenschap waren. Nergens ter wereld is er een soort gelijk graf als in Stein gevonden”, vertelt Paul. “Dit graf is de kern van het museum geworden. Het museum is als het ware om dit graf heen gebouwd”, aldus Jan.

“Door het opgegraven graf, kunnen we zeggen dat er al ruim 5.400 jaar gemeenschappen in Stein leven”

“Het opgegraven graf uit 3400 v. Chr. geeft aan dat er al 5.400 jaar gemeenschappen leven in Stein. De graven laten ook zien hoe er in die tijd omgegaan werd met de dood en begrafenisrituelen. De dood vertelt enorm veel over het leven in die tijd. Het museum neemt je mee in de wereld van verschillende grafculturen en de rijke vondst aan archeologische voorwerpen die mee gingen in het graf. Van de Nieuwe Steentijd reis je naar de Vroege Middeleeuwen.

“Stein dankt rijke geschiedenis aan vruchtbare grond”

De grafcultuur in Stein is bijzonder, uniek zelfs. Binnen de archeologie is Stein een groot begrip. “Stein heeft dit te danken aan haar vruchtbare grond”. De rijke geschiedenis die Stein bevat, is met name begin vorige eeuw, ontdekt en verzameld door dokter Beckers en Pater Munsters. Daarnaast zijn er veel medewerkers van het museum en particulieren die stukjes historie aan het museum hebben geschonken. Regelmatig worden er nog opgravingen gedaan. Wie weet wat er nog allemaal te vinden is in Stein…

Nieuwsgierig naar de grafcultuur in Stein? Kom langs en ontdek dat bijzonder stukje Steinse historie. Paul en Jan verwelkomen je graag om er alles over te vertellen. Het museum is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Erfgoed Stein. Weten wat er nog allemaal in Stein is te beleven? Kijk dan op: www.gemeentestein.nl/ontdek

 
 
 

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen