Het verhaal van veteraan Kenny Lemmens

In de nieuwste editie van de Maaskentjer lees je een artikel over de Steinse veteraan Kenny Lemmens. Lees zijn verhaal hieronder in de afbeelding en klik op de afbeelding voor de online versie van het blad.

Lees meer op www.gemeentestein.nl/veteranen

veteranen

De strijd van het thuisfront

Bij veteranen wordt vaak nog – ten onrechte – voornamelijk gedacht aan de generaties die gestreden hebben in de oorlogen van de vorige eeuw. Nederlandse militairen hebben echter niet alleen aan oorlogen, maar ook aan ruim honderd (recente) vredesmissies deelgenomen. Een van hen was Kenny Lemmens uit Stein. Hij ging in 2016 op uitzending naar het Midden-Oosten. Spannend voor hem, maar zeker ook voor degenen die hij achterliet: het thuisfront.

Stel je voor: het is 2012, je bent 21 jaar en net afgestudeerd aan een bouwtechnische opleiding aan de ambachtsschool. Er heerst crisis op de arbeidsmarkt en je staat voor de keuze: aan de slag in een baan waar je niet voor hebt geleerd of werken bij defensie. Kenny wist het wel. Hij koos het avontuur.

Impact

Bij defensie kon Kenny alsnog doen waar hij voor geleerd had, hij was er namelijk verantwoordelijk voor de bouwkundige projecten. Van oktober 2016 tot maart 2017 werd hij uitgezonden naar het Midden-Oosten. Een gebeurtenis met veel impact, zeker ook voor zijn familie, vrienden en vriendin. Want hoewel er steeds meer aandacht is voor veteranen, wordt het thuisfront nog vaak vergeten.

Elke dag skypen

Kenny vertelt: “In de jaren voorafgaand aan mijn uitzending was ik ook veel weg, ik verbleef doordeweeks op de basis en kwam alleen in de weekenden thuis. Maar wanneer je op zo’n missie gaat is het natuurlijk een heel ander verhaal. Het is een bijzondere situatie, je bevindt je toch in een heel andere wereld, en de communicatie is niet zo vanzelfsprekend en makkelijk als wanneer je gewoon in Nederland bent.” Gelukkig wordt er vanuit defensie ook gedacht aan degenen die achterblijven. “Er is altijd een contactpersoon bij wie mensen terecht kunnen wanneer wij zelf niet bereikbaar zijn. Bovendien zoeken thuisblijvers elkaar ook op, het schept toch een band wanneer je iemand spreekt die familie heeft die op dezelfde missie is als jouw zoon of broer.” Dankzij de moderne communicatietechnieken was het mogelijk om, indien gewenst, dagelijks te skypen. Zo voelt de afstand toch iets minder ver.

Het thuisfront ondersteunen

Inmiddels is het vier jaar later en werkt Kenny in een keukenspeciaalzaak in Stein. Hij is een van de 120 veteranen die Stein rijk is. Een flinke delegatie, met ieder een eigen verhaal, en elk met een thuisfront eromheen dat bijzondere ervaringen heeft die gedeeld mogen worden. Wat kunnen mensen die – zowel nu als in de toekomst – het thuisfront willen ondersteunen tijdens een uitzending, nu het beste doen? Kenny: “Ik zou zeggen: vraag ernaar. Het is fijn voor iemand die een naaste moet missen om erover te praten. Het gemis is al zwaar genoeg.”

Veteranen in Stein

In 2019 is de samenwerking tussen de gemeente en de nieuw opgerichte veteranenwerkgroep gestart. Het doel is om Steinse veteranen structureel meer bij herdenkingen en vieringen in de samenleving te betrekken. Door deze aanpak is er een actieve groep ontstaan die allerlei zaken organiseert en in gang zet. De gemeente luistert vooral naar de behoefte van de werkgroep en faciliteert waar mogelijk.

Uit deze samenwerking is bijvoorbeeld de jaarlijkse veteranendag voortgekomen en is er een herdenkingsboom geplant. En om met elkaar in contact te komen, is er een Facebookpagina gemaakt: voor én door Steinse veteranen. Dit jaar wordt een reeks videoportretten en interviews gepubliceerd om veteranen een ‘gezicht’ te geven, maar ook om in beeld te brengen wat dit werk met het thuisfront doet. Al deze activiteiten dragen eraan bij dat veteranen de waardering en respect krijgen die ze verdienen.

veteraan

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen