Wat maakt Stein voor pastoor Schwillens?

"Waar ik aan terugdenk als ik straks in de hemel ben? Het parochiecluster Stein, natuurlijk!"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan pastoor Ralf Schwillens (45). Hij heeft parochies in Stein, Urmond en Berg aan de Maas, met in totaal zo’n 16.000 parochianen. Aan de Maaskentjer vertelt hij over zijn drukke baan, zijn hond Raf en een onverwachte hobby.

Pastoor zijn is zijn roeping, zo zegt Ralf Schwillens zelf. Roeping of geen roeping: het blijft een drukke baan. “Mensen denken dat we alleen in de kerk zijn tijdens een Heilige Mis of iets dergelijks, maar we doen daarnaast veel op de achtergrond,” vertelt de pastoor. “Daarom vind ik het zo mooi dat ik ambassadeur van Stein ben. Hopelijk krijgen mensen dan een beter beeld van wat een pastoor in het algemeen doet.”

Gemeenschappen bij elkaar brengen

Ten tijde van corona speelt de kerk een belangrijke rol, zo vertelt pastoor Schwillens: “De kerk staat voor gemeenschap. Er is op dit moment veel individualiteit en eenzaamheid. De parochies zijn ver van elkaar, maar je probeert er als pastoor toch voor te zorgen dat die gemeenschappen bij elkaar komen. We kijken naar alle mogelijke manieren waarop we mensen nu kunnen bereiken: door contact te zoeken via telefoon of mail, iets extra’s te doen voor de vrijwilligers of een actie op te zetten voor de voedselbank.”

Een paradijselijke wandeling

Met zo’n drukke baan is pastoor Schwillens blij dat hij in Stein woont. Hij brengt graag tijd door met zijn hond, die hij geheel in stijl vernoemd heeft naar de aartsengel Rafaël. “Ik geniet heel erg van wandelingen in de prachtige natuur met mijn hond Raf.
Wat ik ook mooi vind aan Stein, is dat de gemeente bestaat uit een levendige gemeenschap die anno 2021 ook nog naar de kerk gaat.” Een leuk weetje dat je waarschijnlijk niet verwacht over de pastoor: “Ik kijk graag naar F.C. De Kampioenen. Ik heb de hele DVD-box van de televisieserie.”

In d’n hiemel

Waar pastoor Schwillens aan terugdenkt, als hij straks in de hemel komt? Het parochiecluster Stein, natuurlijk! “Dan kijk ik terug op een mooie periode met prachtige mensen. Je moet er toch zelf wat van maken, hè?” En zo is het maar net.

Mijn favoriete plekje in Stein

“Mijn lievelingsplek om samen met Raf te wandelen, is het stukje natuur tussen Urmond en Maasband. De omgeving is prachtig. Hier kom je tot rust. Ik kom hier vaak voor een ontspannende wandeling.”

Lees het verhaal terug in de Maaskentjer

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen