“Samen houden we Stein schoon én leefbaar.”

Addy Bouwens, Teamleider algemene dienst:

Bij de Algemene Dienst van de gemeente Stein houden ze van schoon en netjes! De wijkteams van deze dienst kom je overal tegen: aan het werk in de plantsoenen, zwerfafval aan het opruimen bij een hangplek of aan het werk bij een nieuw wandelpad in het groene buitengebied.  Dagelijks zijn ongeveer veertig mensen in de weer met het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in onze gemeente. Dat kan een beheerder of coördinator, maar ook iemand met een garantiebaan zijn. Specialistische klussen, zoals het snoeien van bomen of asfaltonderhoud aan wegen, worden uitgevoerd door externe partijen. Addy Bouwens is als teamleider de drijvende kracht achter de dienst: “Zo houden we Stein samen schoon én leefbaar.”  

Keuzes maken

“Een leefbare, veilige en schone gemeente, dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.” Dat ook daarin keuzes gemaakt moeten worden, lijkt Addy logisch: “Alles op het hoogste niveau onderhouden, kost enorm veel geld en is niet realistisch. Dat zien we alleen in parken zoals de Efteling.” Wat gebeurt wel en wat niet? De gemeente gaat op plekken waar veel mensen komen voor een hogere kwaliteit dan in een buitengebied of woonwijk waar gerecreëerd of gewoond wordt. “Zo zie je ons bijvoorbeeld meer aan het werk in de centra van de gemeente of op begraafplaatsen. Maar ook op plekken waar we weten dat het onkruid sneller groeit. Daarnaast proberen we zo efficiënt mogelijk te werken. Zo snoeien we meer machinaal en zijn we in ongeveer vier weken klaar. Voorheen duurde het snoeiwerk binnen onze gemeente zeven tot acht weken. Meldingen van inwoners plannen we in deze periode in.”  

Voelsprieten

“Elke melding nemen we serieus en pakken we waar mogelijk op. Vaak is een toelichting waarom we iets op een bepaalde manier gedaan hebben al voldoende. Inwoners zijn de voelsprieten van ons werk. Ze weten precies wat er speelt voor hun deur of in de buurt. De meldingen zijn heel divers, van een compliment tot overlast of de kleur van een nieuw fietspad.” Per jaar ontvangt de gemeente zo’n 3.000 meldingen. “Het is alleen maar mooi dat inwoners ons weten te vinden. Zo weten we beter wat er speelt en leeft bij de inwoners.” 

Leefbaarheid

“Ik durf best te zeggen dat de mensen in onze wijkteams elk grassprietje en elke stoeptegel binnen onze gemeente kennen. De betrokkenheid is enorm. Sommigen wonen zelf in de gemeente en weten wat waar speelt. Dat siert ze en zorgt voor een duidelijke meerwaarde in de uitvoering van het werk. Als de kwaliteit buiten op orde is, draagt dat bij aan de leefbaarheid van onze gemeente.” 

Iedereen aan het werk

Naast het gaan voor kwaliteit is Addy oprecht trots op de mooie resultaten en persoonlijke groei die de mensen in de wijkteams doormaken. “Ze krijgen bij ons de kans om zich te ontwikkelen en kunnen weer een bijdrage leveren aan de maatschappij. We begeleiden ze en stemmen samen af wat er nodig is voor hun werk binnen de wijkteams. Het zijn geen ingehuurde specialistische krachten, maar mensen die soms vanaf nul moeten beginnen. Het is dus niet gek dat we - in normale omstandigheden - soms met veel mensen tegelijk aan het werk zijn in een plantsoen. Dat heeft een reden. Deze mensen hebben begeleiding nodig.”

Danny Hendrix, Wethouder fysieke leefomgeving 

“Als gemeente hebben we een behoorlijke ambitie om het kwaliteitsniveau van onze openbare ruimte op orde te hebben. De mensen in de wijkteams werken daar keihard voor. Maar het niveau is ook van veel factoren afhankelijk. In 2020 was er vanwege corona meer zwerfafval dan in een normaal jaar en we moesten vaak met minder mensen het werk doen. De vele inwoners die meehelpen bij het schoon houden van onze gemeente zijn dan ook van onschatbare waarde. Zo houden we samen het kwaliteitsniveau op peil.” 

Geef jouw melding door!

Wil je schade aan een prullenbak of aan de weg melden of heb je een vraag over het snoeien van de bomen bij jou voor de deur? Je kunt elke melding over de openbare ruimte doorgeven via het digitale meldingsformulier op www.gemeentestein.nl/melding, bellen met het klantcontactcentrum of via de MijnGemeente app op je smartphone. 

Samen gaan voor de hoogste kwaliteit?

Wil je ook een handje helpen bij het schoon houden van onze gemeente en samen met andere vrijwilligers zwerfafval opruimen? Stuur een e-mail naar ADBalie@gemeentestein.nl en we brengen je in contact met de juiste persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan. We zorgen ervoor dat je een prikker en afvalzakken ontvangt om het zwerfafval op te ruimen. 

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen