Wat maakt Stein voor Jack Jacobs?

“Stein vormt de inspiratiebron voor mijn gedichten”

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Jack Jacobs (72). Hij vertelt over één van de grootste inspiratiebronnen voor zijn gedichten: de gemeente Stein. Ook neemt hij ons mee naar zijn lievelingsplek, die alles te maken heeft met zijn poëzie.
Als Stein een stadsdichter (of misschien beter: een dorpsdichter) zou benoemen, dan zou Jack Jacobs een goede gegadigde zijn. Hij schreef diverse gedichten, boeken en eenakters. Acht van zijn gedichten zijn in de open natuur via een wandelroute te bewonderen in Elsloo, het dorp dat Jack jarenlang zijn thuis mocht noemen.


Wonen in Stein

Jack nam recent afscheid van Elsloo en verhuisde naar Stein. Hij blikt terug op het moment dat hij voor het eerst in de gemeente Stein ging wonen. “Een collega tipte me jaren geleden over een woning in Elsloo, waar ik toen ben ingetrokken. Ik hou van de mensen hier; ‘Aelsenaeren’ zijn uitzonderlijk joviale en behulpzame mensen. Dat zijn twee eretitels om te hebben, toch? Ik wil graag in de gemeente Stein blijven wonen. Dat komt deels door de mensen en deels door de rustige omgeving. De natuur hier is prachtig.”

Inspiratie voor gedichten

“De gemeente Stein inspireert mij bij het maken van gedichten. Ik dicht omdat het in me zit. Het geeft me voldoening. De mooie plekken in Elsloo en omstreken zijn vaak het onderwerp van mijn gedichten. Als ik door de omgeving wandel, dan raak ik geïnspireerd en neem ik ter plekke losse dichtregels op met mijn telefoon. Ik zie een gedicht als een kort verhaal van wat je gezien of beleefd hebt. Die beelden zet je dan om in woorden. Het is eigenlijk net als componeren; je hebt de noten al en die zet je dan op volgorde tot het een compositie is. In het geval van dichten doe je dat tot je een literair verantwoord gedicht hebt. Want flauwekul schrijven, daar doe ik niet aan!”

Wandelen met de muze

Op bijzondere plekken in en rondom Elsloo zijn acht zuilen te vinden, waarop gedichten van Jack te lezen zijn. “Die zuilen zijn onderdeel van de gedichtenroute Wandelen met de muze. Als je die route wandelt, begin je bij de Sint-Augustinuskerk. Helemaal bovenaan de berg staat de eerste zuil met een gedicht over die plek. Als je die route loopt, dan heb je heel wat meters gelopen, prachtige plekken gezien en acht gedichten gelezen. Als ik dan iemand één van mijn gedichten van een zuil zie lezen, dan streelt dat toch wel mijn ego.”

Mijn favoriete plekje in Stein

“Mijn lievelingsplek in de gemeente Stein is in het Kasteelpark Elsloo. Daar staat mijn laatste gedicht uit de gedichtenroute. Hier komen die joviale mensen uit Elsloo (maar ook uit andere gebieden van Nederland) vaak samen. Het is een mooie plek om te wandelen, het bos in te gaan, bij het water te zitten of een praatje te maken met anderen. Deze idyllische plek ademt één en al inspiratie. Wat wil je als dichter nog meer?”

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen