Samen voor een mantelzorgvriendelijk Stein

Stein genomineerd voor mantelzorgvriendelijkste gemeente van Limburg 2018

Mantelzorgers zijn enorm belangrijk voor inwoners in onze gemeente. Daarom is er voor hen veel aandacht. Dat heeft geleid tot de nominatie van mantelzorgvriendelijkste gemeente van Limburg 2018! Corry op den Kamp, lid van de werkgroep mantelzorg, vertelt hoe ze Stein mantelzorgvriendelijk maakt.

“Toen ik nog werkte als zorgmanager binnen de thuiszorg heb ik veel samengewerkt met mantelzorgers van cliënten. Ook ben ik zelf mantelzorger geweest voor mijn moeder. Daardoor weet ik hoe belangrijk het is dat mantelzorgers ondersteund worden, zodat ze het zorgen vol kunnen houden. Mijn ervaringen en kennis wil ik graag inzetten voor andere mantelzorgers”. Daarom is Corry lid geworden van de Adviesraad Sociaal Domein Stein en van de werkgroep mantelzorg om mee te denken over het mantelzorgbeleid van de gemeente.

“Mantelzorgers worden heel serieus genomen”

Mantelzorgers worden heel serieus genomen. “De gemeente wil hen de ondersteuning bieden die ze nodig hebben om de zorg voor hun naaste op zich te kunnen nemen”. Ieder kwartaal praat Corry met de werkgroep mantelzorg, de mantelzorgconsulent en de beleidsmedewerker mantelzorg. Soms nodigen ze daar ook andere mantelzorgers bij uit. Samen bepalen ze welke onderwerpen extra aandacht moeten krijgen. De gemeente luistert naar de ideeën van mantelzorgers en neemt deze waar mogelijk over. “Zo hebben we gezorgd dat er meer informatie over mantelzorg op de gemeentelijke website kwam”, legt Corry uit.

“Mantelzorgers weten dat ze bij Pia terecht kunnen”

Ook vinden mantelzorgers het fijn dat de werkgroep mantelzorg de gemeente vertelt wat mantelzorgers nodig hebben. En voelen ze zich betrokken omdat ze zelf mogen meepraten. “Maar de aanwezigheid van mantelzorgconsulent Pia Bronckhorst is misschien nog wel de mantelzorgvriendelijkste eigenschap van Stein. Mantelzorgers weten dat ze met al hun vragen bij haar terecht kunnen en dat Pia naar hen luistert. Als dat nodig is, ondersteunt Pia hen bij het vinden van een oplossing. Dat geeft het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en ze zich begrepen voelen”.

“We zijn trots dat onze aandacht voor mantelzorgers gezien wordt”

De aandacht voor mantelzorgers in Stein bleef niet onopgemerkt. Het Platform Mantelzorg Limburg nomineerde Stein als een van de vijf kanshebbers voor de titel van mantelzorgvriendelijkste gemeente van Limburg 2018. “De titel hebben we dit jaar niet gewonnen, maar dat is niet erg”, legt Corry uit. ‘We zijn trots op deze nominatie en de erkenning van onze aandacht voor mantelzorgers. Samen blijven we ons inzetten en werken we aan een mantelzorgvriendelijke gemeente!”

Foto: Uitreiking mantelzorgvriendelijkste gemeente van Limburg 2018. V.l.n.r. wethouder Hub Janssen, vrijwilliger Corry op den Kamp, mantelzorgconsulent Pia Bronckhorst en beleidsmedewerker mantelzorg Carla Saris.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen