Studenten maatjes van eenzame ouderen

Ouderen én studenten helpen elkaar

Ergotherapeute Kelly Martens uit Elsloo werd eind 2015 geïnspireerd door één van haar patiënten om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Ze besloot een maatjesproject te starten. “Een win-winsituatie voor eenzame ouderen én voor studenten”, aldus Kelly en Esmee Mees (oud-student Ergotherapie).

“Mensen onderschatten vaak hoeveel impact eenzaamheid heeft op een persoon”, vertelt Kelly. Tijdens een follow-up met één van haar patiënten, kwam ze erachter dat een patiënt nog nooit naar buiten was geweest met zijn rolstoel. Er was namelijk niemand die hem kon duwen. Zo is het idee voor een maatjesproject ontstaan. Een project waarbij studenten Ergotherapie, Fysiotherapie, Geneeskunde en Verpleging een maatje worden voor eenzame ouderen. “Een win-winsituatie voor beiden. Ouderen doen leuke dingen met jongeren. En de studenten leren zo meer over ziektebeelden en communiceren met ouderen”, vertelt Kelly vol passie. “Bovendien kunnen ze hiermee studiepunten verdienen.”

Maatjes hebben veel impact

“Toen ik de oproep van Kelly zag, heb ik meteen contact met haar opgenomen”, vertelt Esmee. Zij is één van de studenten van het maatjesproject. Via dit project heeft ze twee maatjes gekregen. “Eén van mijn maatjes hield enorm van Carnaval, net zoals ik. Tijdens 11e van de 11e in Maastricht heb ik voor hem gefilmd. Tijdens het terugkijken van de video beloofde ik hem om hem het jaar erna mee te nemen. Helaas heeft hij dit niet gehaald. Na zijn overlijden, heb ik nog steeds wel eens contact met zijn dochter. Via haar hoorde ik hoeveel impact ik op mijn maatje heb gehad. Daar doe je het uiteindelijk voor”, vertelt ze enthousiast.

“Zonder Kelly zou ik niet de ergotherapeut zijn die ik nu ben”

Dat Kelly veel respect heeft voor de studenten straalt van haar af. Ze is duidelijk ontroerd wanneer Esmee vertelt over haar verhaal als maatje. Inmiddels heeft Esmee haar studie afgerond en is ze ergotherapeut bij een revalidatiecentrum. “Ik heb enorm veel geleerd van dit maatjesproject. Maar bovendien was het ook nog eens super leuk. Zonder Kelly zou ik niet de ergotherapeut zijn geworden die ik nu ben”, zo vertelt Esmee. “Door dit project kijk ik nu ook verder bij het ontslag uit het revalidatiecentrum. Ik ga met familie om tafel en onderzoek of er iets in de regio is om de patiënt te helpen.”

Het maatjesproject is een uniek project. “Ieder jaar komt er weer een nieuwe groep studenten. “Dus we zoeken altijd nieuwe maatjes. Studenten mogen zich altijd melden”, zegt Kelly. Lees meer over de Ergotherapiepraktijk van Kelly Martens en op Facebook.

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen