Wat maakt Stein voor Valeska Poismans?

“Toen ik mijn eerste musical zag, dacht ik: dit wil ik ook!”

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie zij is, wat ze doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Valeska Poismans (40), die naast haar baan bij AnQore ook actrice is. Ze heeft de hoofdrol in de musical The Visit, die deze maand in première is gegaan.

Valeska is geboren en getogen in Stein, waar haar liefde voor muziek ontstaan is. "Het begon op de basisschool in Stein. Daar zat ik bij het kinderkoor van meester Huub: De Bengels. Ik vond het fantastisch. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik er later iets mee zou doen. Op mijn dertiende ben ik in Stein op zangles gegaan. Toen ik mijn eerste musical zag, was ik helemaal verkocht. Dat was West Side
Story, in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Ik dacht: dit wil ik ook! Toen is het balletje gaan rollen."

De slechterik van het stuk

De actrice speelt al jaren in musicals, maar noemt haar rol in The Visit (van BMT Producties) haar meest bijzondere ervaring tot nu toe. "Ik mag de slechterik van het stuk spelen. Dat vind ik heerlijk, omdat dit een uitdaging is. We hebben door corona twee en een half jaar moeten wachten tot we voor publiek konden spelen. Dat maakte de voorpremière extra bijzonder. We hebben van de eerste tot de laatste seconde intens genoten. Het mooiste vond ik de reactie van mijn moeder en zus. Zij zijn geen musicalliefhebbers, maar vonden het allebei prachtig."

Terug naar Stein

Op haar achttiende verhuisde Valeska’s gezin naar Meerssen. "Mijn vader had daar een baan op het Stella Maris College. We zeiden toen allemaal: we gaan ooit terug naar Stein!" Zo gezegd, zo gedaan: Valeska woont inmiddels in Urmond. "Ik vind het hier zo fijn wonen. De mensen zijn toegankelijk en vriendelijk. Je merkt het meteen als je op straat loopt: de meeste mensen begroeten je en zijn in voor een praatje."

Kaarsje branden

"Een plek in Stein die ik heel bijzonder vind, is de kapel Maria in de Nood. Ik kwam daar als kind al vaak met mijn ouders. Als we in de buurt moesten zijn, gingen we daar altijd een kaarsje branden. Mijn vader werd twee jaar geleden plotseling ziek en overleed kort daarna. Ik merkte dat ik toen steeds weer terugging naar het kapelletje om voor hem een kaarsje te branden. Die plek heeft voor altijd een bijzonder plekje in mijn hart."

Foto Valeska

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen