Wat maakt Stein voor Jibbe en Thyme Engelen?

"Dat het belangrijk is om anderen te helpen, hebben we van huis uit meegekregen"

In deze rubriek vertelt een trotse inwoner van Stein wie hij is, wat hij doet en waarom het zo mooi wonen en werken is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan niet één, maar twee Steindenaren: Thyme en Jibbe Engelen (15). Ze kregen vorig jaar een jongerenlintje van de gemeente Stein uitgereikt omdat ze thuis helpen bij de zorg van hun vader Richard.

“Pap kreeg in 2018 vier herseninfarcten,” vertelt Thyme. Hij heeft de zeldzame ziekte RVCLS, waardoor de kans op een herseninfarct groter is. Jibbe: “Hij is halfzijdig verlamd, waardoor hij moeilijk loopt en één arm niet kan bewegen. Praten gaat ook niet altijd makkelijk. En het is moeilijk voor hem om bepaalde dingen in te schatten: wanneer hij genoeg heeft gegeten, hoelang hij al ergens zit.”

Nieuwe routine

Thyme en Jibbe vonden dat in het begin erg wennen, maar zijn er inmiddels aan gewend. “We brengen veel tijd met hem door en helpen hem waar we kunnen,” aldus Jibbe. Dat doen ze door huishoudelijke taken op te pakken, maar ook door hun vader te verzorgen. “We letten op hem, maken hem ’s ochtends vaak wakker en helpen hem zich aan te kleden. Het maakt deel uit van onze routine,” vertelt Thyme. “We gaan regelmatig met hem wandelen, kijken samen televisie of doen spelletjes. Pap vindt het heel leuk om te schaken.”

Favoriete plek in Stein

Wanneer de tweeling met hun vader wandelt, gaan ze graag naar het Molenpark in Urmond. Thyme: “Daar kwamen we vroeger al vaak, dus ik denk dat we het daarom een fijne plek vinden om te wandelen.” Jibbe: “We nemen ons neefje Raf ook vaak mee. Hij is vier jaar, dus vindt het leuk om daar in de speeltuin te spelen.”

Zorgzame familie

Dat het belangrijk is om anderen te helpen, heeft de tweeling van huis uit meegekregen. Thyme: “We zijn ermee opgegroeid. We hebben ook geholpen bij de zorg van onze oma, opa en tante.” In hun vrije tijd steken de broers de handen ook uit de mouwen. Jibbe helpt op school mee met evenementen. Thyme wil uiteindelijk van mensen helpen zijn beroep maken: “Ik heb me aangemeld voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid Politie. Dat lijkt me leuk om te doen.”

Geslaagde verrassing

Toen Thyme en Jibbe een jongerenlintje kregen, waren ze compleet verrast. Thyme: “Mam zei dat we iets netjes moesten aantrekken. Toen werd er aangebeld en moesten we mee naar buiten. Daar stond een vrachtwagen met onder anderen familieleden en de burgemeester van Stein.” “De verrassing was goed gelukt. Het was een erg leuke dag,” besluit Jibbe.

Lees de hele Maaskentjer op onze website. 

Afbeelding ambassadeurs Thyme en Jibbe Engelen

Ook een verhaal te vertellen?

Deel hieronder je verhaal met ons!

Verhaal indienen